Vrnitve v mesto se posebej veselijo Velenjčani

V Domu za varstvo odraslih (DVO) Velenje je vzdušje polno pričakovanja, saj stanovalci nestrpno čakajo na vrnitev. Barbara Metulj, tamkajšnja socialna delavka, je povedala, da je nekaj stanovalcev že preseljenih, nekaj pa jih bodo preselili še v teh dneh. »Stanovalci so se na nadomestni lokaciji hitro prilagodili novemu okolju, še posebej tisti, ki so v boljši psihofizični kondiciji. Bližnji park so izkoristili za sprehode, ves čas pa so hrepeneli tudi po mestu. Velenjčani, ki so mesta vajeni, se veselijo tudi povezovanja z lokalno skupnostjo. Poleg tega so stanovalci pogrešali mestno življenje, bližino osnovne šole ter druženje s prijatelji in sorodniki, tudi tistimi, ki živijo v oskrbovanih stanovanjih. Obiski v Topolšici so bili sicer dobrodošli, a vsi se zdaj, ko prihajajo nazaj v Velenje, veselijo še več obiskov sorodnikov.

Čakalna doba od enega do dveh let

»Čakalna doba za sprejem v dom je zelo odvisna od različnih dejavnikov, zlasti od sprememb in odhodov stanovalcev. V zadnjih dveh letih se je čakalna doba gibala od enega do dveh let, a jo je točno težko določiti, ker je odvisna od trenutnih razmer in odločitev stanovalcev. Stanovalci, ki so bolj pokretni ali v boljši psihofizični kondiciji, morda dočakajo nekoliko krajšo čakalno dobo, saj se ob sprostitvi prostega mesta včasih za namestitev ne odločijo takoj. Pri ljudeh, ki potrebujejo intenzivno nego zaradi najtežjih oblik bolezni, so čakalne dobe lahko daljše, se pa v domu trudimo zagotoviti potrebe stanovalcev, zlasti tistih, ki so na seznamih čakajočih v bolnišnicah in potrebujejo nujno namestitev, ker njihovi sorodniki ne morejo skrbeti zanje ali pa takih sorodnikov niti nimajo,« pravi socialna delavka.

Postopek prijave za sprejem je enostaven in dostopen

Prijavnico za sprejem v dom lahko bodoči stanovalci dobijo na spletni strani doma ali pa se obrnejo na socialno službo. »Obvezna priloga k vlogi za sprejem je mnenje o zdravstvenem stanju. Poleg vloge je treba priložiti tudi pooblastilo in izjavo o morebitnih doplačilih sorodnikov, kar je del postopka vloge za sprejem v dom, ki jo nato obravnava Komisija za sprejeme, premestitve in odpuste. Komisijo sestavljajo socialna delavka, glavna sestra, namestnica direktorice za področje zdravstvene nege in oskrbe ter direktorica doma. Vlogo temeljito pregledajo, pri čemer, preden jo uvrstijo na listo čakajočih za sprejem, upoštevajo vsa zdravniška mnenja. Če Komisija oceni, da je vloga nujna, se lahko odloči tudi za obisk na domu ali v bolnišnici, da dodatno oceni potrebo po sprejemu. Ta postopek omogoča temeljito preverjanje in zagotavljanje najboljše oskrbe za stanovalce,« še doda Metuljeva.