Tropska hiša je oaza za ogrožene živalske vrste

Celjska tropska hiša je postala varen dom za številne ogrožene in kritično ogrožene živalske vrste. To ni le prostor za ohranjanje živali, temveč tudi kraj, kjer lahko obiskovalci te čudovite prebivalce sveta spoznajo čisto od blizu. Hiša ima poslanstvo, ki se osredotoča na ozaveščanje o živalskih in rastlinskih vrstah ter njihovih življenjskih prostorih.
Simon Cirkulan, profesor biologije in kemije ter ustanovitelj in vodja Tropske hiše, verjame, da je ključ do ohranjanja pestre biodiverzitete sveta prav v tem, da ljudem ta čudoviti svet približamo. Cirkulan svojo strast do narave in živali udejanja skozi svoje delo. Njegova predanost izvira iz otroške želje, ki jo je nadgradil s strokovnim znanjem in pridobljenimi izkušnjami.

Obiskovalci lahko od blizu pogledajo živali z vsega sveta

V dveh letih delovanja je Tropska hiša postala dom več kot 150 različnim vrstam živali. Na tem edinstvenem kraju lahko obiskovalci izkusijo pet različnih ekosistemov s številnimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. Vsak ponuja vpogled v prilagoditve živali na njihov življenjski prostor.

»Med ekosistemi, ki jih lahko doživijo, so monsunski gozd, afriška savana, amazonska džungla, arizonska puščava in celo kotiček s hišnimi ljubljenčki. Vsak od teh ekosistemov predstavlja drugačno okolje, v katerem živali razvijajo edinstvene prilagoditve za preživetje. Tako obiskovalci odkrivajo, kako so različne vrste prilagojene na svoje življenjske prostore, in se podajo na pravo svetovno potovanje, ne da bi zapustili to čarobno okolje,« pojasni Cirkulan, ki doda, da pri njih živijo nevretenčarji, kot so žuželke, pajkovci in stonoge, ter različni vretenčarji, vključno s sesalci, pticami, plazilci, dvoživkami in ribami. »Obiskovalcem ponujamo priložnost, da se približajo živalim z vsega sveta in spoznajo raznolikost narave.«

Dragocene vrste za naravovarstvo

V tem edinstvenem okolju obiskovalci lahko odkrijejo vrste, ki so posebej prilagojene na svoje okolje in jih je v naravi vse teže najti. »Med edinstvenimi vrstami so nekatere, ki so posebno dragocene za naravovarstvo. Izstopata siamski krokodil, ki je kritično ogrožena vrsta z le še nekaj sto preživelimi primerki v naravi, ter zlatoglavi levič, ogrožena vrsta opic tamarinke iz brazilskih atlantskih gozdov. Poleg tega lahko obiskovalci vidijo še druge zanimive živalske vrste, med njimi različne ptice, vključno s tropskimi pticami in papigami, ter celo eksotične rake. Ponosni smo na uspešne vzrejne programe za te ogrožene vrste,« pojasni biolog.