Spletna naivnost

Včeraj je ob 22.30 občanka prijavila policiji, da je na spletu prodala artikel. Kupcu je posredovala številko transakcijskega računa, kar ni nič nenavadnega. Nenavadno pa je, da je kupcu posredovala tudi dostop do svoje spletne banke iz katere si je kupec nakazal denar na bančni račun v tujini. Po zbranih obvestilih in dokazih bodo o ugotovitvah obvestili državnega tožilca.

Ob tem še posebej opozarjajo na previdnost, saj je računalniška kriminaliteta hitro rastoča grožnja. Gre za nezakonite aktivnosti, ki se izvajajo z uporabo računalnikov ali proti njim. Da bi se izognili takšnim grožnjam in zaščitili svoje digitalne informacije, je nujno upoštevati naslednje preventivne ukrepe:

  • Redne posodobitve programske opreme: Pogosto posodabljajte operacijski sistem in druge aplikacije, saj proizvajalci redno izdajajo popravke za znane varnostne ranljivosti.
  • Namestitev protivirusnega programa: Izberite zanesljiv protivirusni program in ga redno posodabljajte, da boste zaščiteni pred najnovejšimi grožnjami.
  • Pozornost pri elektronski pošti: Ne odpirajte sumljivih e-poštnih sporočil ali prenosov, zlasti če ne poznate pošiljatelja. Phishing napadi so pogosta metoda, s katero napadalci poskušajo pridobiti vaše osebne podatke.
  • Močna in edinstvena gesla: Uporabljajte dolga in zapletena gesla ter različna gesla za različne račune. Upravljalniki gesel so odlično orodje za shranjevanje in upravljanje gesel.
  • Večstopenjska avtentikacija (2FA): Kjer je to mogoče, omogočite 2FA za dodatno varnostni sloj pri prijavi v račune.
  • Omejevanje dostopa: Ne dovolite nepooblaščenega dostopa do vašega računalnika ali omrežja. Uporabite požarni zid in izklopite nepotrebne storitve.
  • Redno varnostno kopiranje podatkov: Shranite kopijo svojih pomembnih podatkov na zunanji trdi disk ali v oblaku, da preprečite izgubo podatkov v primeru napada.
  • Izobraževanje: Ostanite informirani o najnovejših grožnjah in se udeležujte izobraževanj o varnosti.

Z upoštevanjem teh osnovnih smernic lahko zmanjšate tveganje za računalniško kriminaliteto in zaščitite svoje dragocene digitalne informacije. V digitalnem svetu je preventiva vedno boljša kot zdravljenje.