Skrivnosti potopljenih vasi med 100 najboljšimi trajnostnimi zgodbami na svetu

Destinacija Šaleška dolina se je z zgodbo Skrivnosti potopljenih vasi uvrstila na seznam stotih najboljših trajnostnih praks na svetu Green Destinations Top 100 Stories.

Razglasitev Top 100 Stories je potekala na konferenci Green Destinations v Tallinnu, Estonija, na kateri so z namenom predstavitve dobrih praks in izmenjave izkušenj povezali strokovnjake za trajnostni razvoj, destinacijske menedžerje in turistične organizacije. Na konferenci bo danes, 10. oktobra lokalna turistična vodnica Tina Felicijan predstavljala zgodbo Skrivnosti potopljenih vasi. Na konferenci je prisotna tudi direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline, Alenka Kikec.
To je že drugo mednarodno priznanje Zavodu za turizem Šaleške doline za 5-zvezdično doživetje Skrivnosti potopljenih vasi; lani smo zanj prejeli nagrado Big See Tourism Awards.
Butično 5-zvezdično doživetje Zavoda za turizem Šaleške doline in Muzeja premogovništva Slovenije – nadgrajen obisk muzeja, plovba po Velenjskem jezeru in virtualni potop v preteklost ter kulinarično doživetje na razgledni točki Vista tik nad vodno gladino – je primer trajnostnega razvoja destinacije z digitalizacijo industrijske in kulturne dediščine. Šaleška dolina je v fazi gospodarskega prestrukturiranja in pravičnega prehoda. Premogovništvo je oblikovalo lokalno identiteto in predstavlja osnovne temelje tega produkta. Doživetje traja približno 4 ure. Šaleška dolina je edina destinacija v Sloveniji, ki ima kar tri 5-zvezdične Slovenia Unique Experience produkte.

Natečaj Green Destinations Top 100 Stories vsako leto zbira zgodbe in dobre prakse iz destinacij po vsem svetu, ki jih bodo delili kot navdihujoče primere drugim, od turističnih strokovnjakov do popotnikov. S pripovedovanjem svojih zgodb poudarjajo rešitve, ki so jih implementirali v odgovor na izzive in težave trajnostnega razvoja, s katerimi se sooča turistični sektor.