Danes je mednarodni dan prijaznosti

Mednarodni dan prijaznosti obeležujemo od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti, so sporočili iz društva. Prve države, ki so začele dan obeleževati, so bile Kanada, ZDA in Singapur.

Uradni ambasador dneva prijaznosti pri nas je društvo Humanitarček, ki od junija 2015 po Sloveniji aktivno širi projekt Naključna prijaznost. Zasnovala ga je tedanja predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog. “Pravzaprav je na nek svojstven način šlo za vsakodnevno nadgradnjo decembrskega projekta 30 dni za 30 srčnih dejanj, v katerem Humanitarčki že skoraj desetletje vsak dan poskušajo spodbujati k malim akcijam,” so danes zapisali v društvu.

Vsako leto na ta dan z deljenjem rumenih rož poudarjajo potrebo po preprostih dejanjih, s katerimi polepšamo življenje drug drugemu. Leta 2014 so v društvu pripravili prve kamenčke z dobrimi mislimi za bolnike z multiplo sklerozo, ki so poželi takšno navdušenje, da so se odločili, da tradicionalne rumene rožice, ki so del praznovanja mednarodnega dneva prijaznosti v tujini, nadomestijo kar s kamenčki. “Siv neugleden kamenček, oblečen v barve in pozitivnimi mislimi preverjeno nariše nasmeh na obraz prav vsakemu,” so pojasnili v društvu Humanitarček. Poleg tega pa je kamenček bistveno trajnejši od rumenih rožic. Posebno serijo kamenčkov so letos prispevali nekateri znani Slovenci, med drugim Biserka Marolt Meden, Anita Ogulin, Jadranka Juras in Ana Petrič.

Na današnji dan pozivajo k prijaznosti in strpnosti še bolj kot sicer. Poudarjajo, da so možnosti za prijaznost neskončne – od prijazne besede do skoka v trgovino za prehlajeno sosedo, strpnosti v prometu ali pa prijazno sporočilo v nabiralniku. Akcija je uvod v akcijo 30 dni za 30 srčnih dejanj, ki je paradna akcija Humanitarčka in letos že 12. leto poteka v decembru.