Branje knjig – brez knjige

Platforma Biblos, ki je zrasla v največjo knjigarno in knjižnico elektronskih knjig v Sloveniji, je dopolnila deset let. Biblos, ki ga je julija 2013 zagnala založba Beletrina, danes ponuja 7198 naslovov, večinoma slovenskih, ki jih je mogoče kupiti ali si jih izposoditi 24 ur na dan. Ob koncu lanskega leta je Biblos štel 38.000 uporabnikov.

Kot so spomnili pri Beletrini, je Biblos dostopen vsem članom slovenskih knjižnic, ki so vključene v sistem – 58 splošnih in štiri specializirane. Sistem omogoča branje na različnih elektronskih napravah, kot so pametni telefoni, tablice, računalniki in bralniki.

Vse od ustanovitve si je Biblos utiral pot med bralce in širil krog uporabnikov, nesluten preboj pa je platforma doživela v času pandemije covida-19, zanimanje za e-knjigo pa tudi po koncu pandemije ni usahnilo, »ravno nasprotno, e-knjiga se je trdno zasidrala ob bok tiskani,« so zapisali pri Beletrini. Kot so ponazorili, so bralci leta 2014 na Biblosu opravili dobrih 12.000 izposoj, lani pa so jih zabeležili skoraj 240.000.

Po besedah tehničnega direktorja Beletrine Marka Hercoga je Biblos začel nastajati pred 12 leti, v času razcveta e-založništva v tujini, katerega vpliv je sicer segel tudi v Slovenijo, a le v obliki tujejezičnih del. »Pri Beletrini smo tudi sami začeli pripravljati e-knjige in jih distribuirali prek tujih platform, kot sta iBooks in Kobo. Ker pa Slovenija tovrstnim platformam ne predstavlja izziva, kar se je kazalo v neprepričljivi uporabniški izkušnji, smo začeli razmišljati o vzpostavitvi lastne platforme, katere primarna naloga bi bila omogočiti branje e-knjig v slovenskem jeziku,« je pojasnil razvoj platforme.

S platformo so zadovoljni tudi zdomci. Kot je pojasnila ustanoviteljica ameriškega spletnega knjižnega kluba Beremo slovensko Mojca Mrak, v ZDA ni mogoče kupiti tiskanih izvodov slovenske literature, zato so veseli, da lahko v maternem jeziku berejo e-knjige z Biblosa.

Leta 2018 je na pobudo knjižnic iz hrvaške Istre zaživel projekt iBiblos, ki je lani deloval v devetih splošnih in strokovnih knjižnicah Istre ter v Mestni in univerzitetni knjižnici Osijek. Uporabnikom je bilo na voljo več kot 1300 naslovov v hrvaškem jeziku, sistem pa je zabeležil več kot 2100 izposoj.

Novembra lani so v sistem sBiblos e-knjige vstopile tudi v slovenske šolske knjižnice. Platforma sBiblos omogoča izposojo e-knjig učencem tretjega vzgojno-izobraževalnega obdobja osnovnih šol in dijakom srednjih. Sistem je Beletrina vzpostavila z ministrstvom za vzgojo in izobraževanje, ki je na razpisu na eBiblos izbralo 188 e-knjig. Že v prvih dveh mesecih je sistem zabeležil 2000 izposoj.

Ena od prednosti Biblosa je, da ne pozna zamudnin. Vsak uporabnik si lahko za dva tedna izposodi največ štiri e-knjige hkrati, te pa se avtomatično zaklenejo po izteku roka izposoje, so še zapisali pri Beletrini.

STA