Arso izdali rdeč alarm za danes

Agencija republike Slovenije za okolje (Arso) je na včerajšnji novinarski konferenci za danes izdala rdeč alarm za večji del Slovenije, tudi za naše kraje in opozorila, da se moramo na pripraviti. Danes bodo ob prehodu hladne fronte možna krajevna neurja, pa tudi dolgotrajni nalivi. Padavine z nevihtami bodo do večera zajele vso Slovenijo. Pričakujemo lahko hitro naraščanje hudourniških vodotokov, zato pristojni pozivajo k samozaščitnim ukrepom. Naraščale bodo predvsem manjše reke in hudourniki v zahodnem in osrednjem delu države, zlasti v porečjih predalpskega in dinarskega hribovja. Hudourniške poplave se lahko pojavijo tudi na območjih, ki doslej še niso bila prizadeta, je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil hidrolog Janez Polajnar.

Najhuje bo na območju obeh Sor, Gradaščice, Kamniške Bistrice, Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline. Pristojni svetujejo, da vsi, ki živijo ob vodi, od vode umaknejo avtomobile, delovne stroje in drugo premično premoženje na višje ležeče predele,  svetujejo pa tudi postavljanje vreč s peskom na izpostavljena mesta, kot na primer na vhodna ali garažna vrata.

Meteorolog Brane Gregorčič z Arsa je spomnil, da smo vremenskemu pojavu, ki je sicer značilen za zimsko polovico leta, avgusta priča že drugič. Gre za prodor hladnega atlantskega zraka v zahodno Sredozemlje, kreiranje ciklona nad Sredozemljem, ki vpliva na Slovenijo. Njegov vpliv se bo začel v ponedeljek že v jutranjih urah ali zgodaj dopoldne, najprej na zahodu Slovenije, pojavljali se bodo predvsem nalivi, potem pa se bo ob sami vremenski motnji dogajanje širilo proti osrednji in tudi vzhodni Sloveniji.

“Največ padavin bo sprva v zahodni in osrednji Sloveniji, potem popoldne tudi na vzhodu. Predvsem na vzhodu računamo na možna krajevna neurja, ki bodo posledica tudi pregrevanja ozračja v dopoldanskih urah, tako da na vzhodu lahko tudi kje kakšno neurje s točo, močnim vetrom. Na zahodu in v osrednji Sloveniji pa bodo težave v glavnem povzročali močni in ponekod tudi dolgotrajni nalivi,” je dejal. Pri oceni možne količine padavin v ponedeljek je po različnih scenarijih po Gregorčičevih besedah precej velik razpon, v najbolj pesimističnih napovedih so lahko te akumulacije tudi med 100 in 150 milimetri krajevno, po kakšnih drugih pa seveda manjše. “Nemogoče je vnaprej vedeti, kateri scenarij se bo dejansko uresničil,” je še dejal.

 

 

 

Deževno vreme s krajevnimi nevihtami pa nas čaka tudi jutri.