2. november je svetovni dan vitamina D

Drugi november je Svetovni dan vitamina D, posvečen ozaveščanju o pomenu tega ključnega vitamina za ohranjanje zdravja. Vitamin D igra ključno vlogo pri pravilnem delovanju človeškega telesa, vključno z zdravjem okostja in imunskega sistema. Čeprav ga lahko tvorimo v koži ob izpostavljenosti soncu, se v zimskih in jesenskih mesecih soočamo s pomanjkanjem tega vitamina, saj sončni žarki niso dovolj intenzivni. Raziskava Nutrihealth je pokazala, da večina prebivalcev Slovenije ne dobi zadostnih količin vitamina D s hrano, kar lahko vodi v pomanjkanje vitamina D.

To izziv obravnava tudi raziskovalni projekt “Izzivi doseganja ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D pri odraslih prebivalcih,” ki ga izvaja Inštitut za nutricionistiko. Raziskava je pokazala, da je dodajanje vitamina D ključno, pri čemer je količina vnosa pomembna. Ugotovljeno je bilo tudi, da ljudje z višjo indeksno telesno maso potrebujejo večji vnos vitamina D. Rezultati nadaljnjih raziskav bodo razkrili druge dejavnike, ki vplivajo na preskrbljenost z vitaminom D.

Pri uravnoteženi prehrani so glavni viri vitamina D živila živalskega izvora, kot so ribe in jajca. Rastlinska živila lahko vsebujejo vitamin D, vendar le, če so obogatena. Na žalost epidemiološki podatki kažejo, da večina prebivalcev Slovenije s hrano ne zadosti potrebam po tem vitaminu, saj je prisoten v hrani v majhnih količinah. Zato je ozaveščanje o pomenu vitamina D in ustreznem prehranskem vnosu ključno za ohranjanje zdravja. Inštitut za nutricionistiko je razvil brezplačno spletno aplikacijo, ki omogoča oceno prehranskega vnosa vitamina D, kar lahko pripomore k boljši preskrbi z vitamini in izboljšanju zdravja. (vir)