Vse o volni

V preteklosti so se, zlasti pozimi, na skoraj vsaki domačiji vrteli kolovrati, v rokah kmečkih gospodinj pa so plesale pletilke. Predvsem za svoje domače so pletle tople nogavice, jopice, rokavice, celo odeje, spretne pa so bile tudi pri oblikovanju okrasnih izdelkov iz volne.

Delček skoraj izgubljene in pozabljene tradicije so obudili v petek, 19. januarja, v bivši osnovni šoli v Belih Vodah. Delavnico je vodila Fanika Petkovnik, ki je predstavila pomen te stare obrti na vasi.

Mladi in odrasli so si z zanimanjem ogledali, kako poteka predelava – od takrat, ko ovci postrižejo kožušček, do trenutka, ko jo spretne pletilje spremenijo v zimska oblačila.

Ovce se običajno strižejo dvakrat na leto, spomladi in jeseni. Prvič, preden gredo na pašo, da jim ni prevroče, drugič pa jim kožuh odstranimo spet jeseni, preden se vrnejo v hlev. Striženje je danes precej preprosto. Dva možakarja ovco primeta, umirita, tretji pa ji s posebnimi škarjami preprosto odstrani ves kožuh. Po tem pride na vrsto prebiranje volne. Slabo izločijo in jo vržejo na kompost ali jo uporabijo za zastirko na vrtu, dobro pa večkrat operejo. Pri tem morajo paziti, da se ne izloči lanolin, ki ga izloča ovčja koža. Volna je mastna in mora takšna tudi ostati. Oprano in osušeno volno je treba še dobro prečesati s posebnimi krtačami, potem pa jo predice na kolovratih spredejo v nit. To navijejo v klobčič, potem pa že lahko zapojejo pletilke. Tako je na hitro opisan postopek.

Vendar neukim to delo ne gre zlahka od rok. Otroci in odrasli so ugotovili, da je predenje volne zelo zahteven postopek, ki potrebuje veliko spretnosti v prstih in v nogah. Delavnica je bila zelo zabavna, še posebej ker preizkuševalcem ni šlo tako, kot so si zamislili, so se pa največ naučili na storjenih napakah in zapletih na kolovratu. Bilo je polno smeha in učenja. Starejše udeleženke, ki so se delavnice udeležile, so se spominjale svojih mladostnih let, ko so doma sedele za kolovratom in se učile od svojih staršev in babic. Še najlažje je bilo cufanje in krtačenje volne.

Z enim vrtenjem kolovrata pa delo še ni opravljeno. Da je volna dovolj debela za pletenje, je treba »pocvirnati« dve niti skupaj. Spredeno nitko zvijemo v klopčič, potem pa dve skupaj še enkrat napeljemo v kolovrat. Združimo takšni, ki sta bili v prvi fazi postopka posukani vsaka v svojo smer, in dobimo novo, trdnejšo nit. Fanika je pokazala tudi, kako se zašije raztrgane nogavice in vse, ki so bile potrebne popravila, so popravili. Pokazala jim je tudi, kako se vrti pletilke in pletejo nove nogavice.

Delavnico so zaključili z nasmehom na obrazu in spoznanjem, kakšne velemojstrice so babice in mame, ki še zdaj vrtijo kolovrat in pletilke v svojih rokah. Otroci pa zdaj bolj cenijo takšne nogavice, kape in rokavice, saj vedo, da so narejene z veliko truda.

Društvo Vulkan