»Bomo pač plačali zagroženo kazen, a kako naprej?«

Da je pred 18 leti uresničena inovativna ideja, čeprav morda po vzorcu iz tujine, da zberejo kvaliteten les s širšega okolja Koroške, Savinjske in širše Štajerske, že kmalu zatem dobila vseslovenski gospodarski pomen, dokazuje tradicija, ki se bo po besedah zbranih predstavnikov letošnjega dogodka ohranjala tudi v prihodnje. Ob dnevu odprtih vrat so na poljani pod Podgorsko cesto v Starem trgu pri Slovenj Gradcu za medije predstavili spodbudne rezultate letošnje licitacije vrednejših lesnih sortimentov, ki nekoliko zaostajajo za lanskoletnim skupnim izkupičkom, vrednostno pa je tokratna »bera« rekordna.
Predstavnik prireditelja, predsednik Društva lastnikov gozdov (DLG) Mislinjske doline Jože Jeromel, pa je presenetil goste in novinarje s šokantno novico, da je organizatorje na več hektarov veliki vzorno urejeni deponiji hlodovine obiskala kmetijsko-gozdarska inšpekcija in ugotovila neskladnost stanja s predpisi. Ker najeti prostor od državnega lastnika Sklada kmetijskih zemljišč Stari trg ni opredeljen v občinskem prostorskem načrtu MOSG (OPN), gre za nedovoljeno rabo v ta namen.

Ob robu tega evropsko pomembnega gospodarskega projekta je pikantna in zoprna novica zarezala med odgovorne in množico prodajalcev lesa. Inšpekcija je opravila nadzor in ugotovila kršitev rabe prostora za namen skladiščenja lesa na osnovi več prijav. O tej okoliščini v 18 letih nismo bili nikoli informirani, so povedali vsi vpleteni, ki so kot vsakič opravili vse formalne obveznosti v zvezi s prijavo dogodka.

Celotni iztržek 2,5 milijona evrov

Licitacija v Slovenj Gradcu je največja lesna borza na prostem v Evropi in znano je, da slovenski tehnični les ob tem najde pot tudi na Daljnji vzhod, v vzhodno Evropo, domala v vse balkanske države, Italijo, na Portugalsko, v Švico, Anglijo in najpogosteje v bližnjo Avstrijo. Skupaj s Slovenijo letos v kar 10 držav. Od ponujenih in razstavljenih 6.854 hlodov 760 lastnikov gozdov, v skupni masi 7.153 m3, so do zdaj odprodali že okrog 90 %.

Med ponujeno hlodovino je bilo veliko visokokakovostnih gorskih javorov, hrasta, jesena, bukev, gorskega bresta, gabra, dragocenega macesna, smreke, jelke, tise, črnega oreha, kostanja in cipres, a tudi več sadnih vrst. Redkejši primerki so bili tokrat hlodi gorske sekvoje, robinije, duglazije idr. Tokrat so prodajalci ponudili v odkup nekaj manj lesne mase, a je bil tehnični les bolje iztržen. Licitacije se je udeležilo kar 56 kupcev.

Tokratna vrednost odkupa je bila najboljša doslej, 2,5 milijona evrov. Najvišjo ceno je na letošnji licitaciji je dosegel hlod gorskega javora iz BiH, zavidljivih 6.500 €/ m3. Za cel hlod tega javorja je moral kupec odšteti 9.960 €. Najvišjo ceno za 12-metrsko smreko, 1.240 €/m3, je dosegel hlod lastnika Boruta Krenkerja z Brda – Golavabuke v MO Slovenj Gradec, končni iztržek je bil 6.918 €.

V drugem krogu je zdaj na voljo kupcem še okrog 600 m3 izjemno kakovostne hlodovine, ki bo predvidoma prodana v marcu.