Ali veste, da nekateri še vedno ne vedo, kje raste kruh

Si morete to misliti? In nimajo niti najmanjše podlage modrosti in celo Zvezdne vile ne poznajo, tiste, ki bi jim lahko razjasnila to skrivnost. Še sreča, da bodo imeli priložnost vse to odkriti z nami v filmu KJE RASTE KRUH, v petek, 24. novembra 2017, ob 17. uri v Kinu Velenje.

Nekateri resnično ne vedo, da kruh raste. Le vprašajte koga in se prepričajte na lastna ušesa in oči. Boste videli, nekateri se vam bodo malce nasmehnili, večina pa bo najbrž prasnila v smeh. Zagotovo so to vsi tisti, ki ne poznajo niti Zvezdne vile, kaj šele da bi imeli kakšno podlago modrosti. To je res nerodno. Zanje. Zame ne. Aja, predstaviti se vam moram. Jaz sem Mitja Korenak in takole je s to rečjo: ob polni luni posujem čarobna zrna rži na podlago modrosti in takrat pride Zvezdna vila ter mi razjasni vse skrivnosti, ki jih želim izvedeti. In mene zanima strašansko veliko stvari. Babi in dedi mi zato rečeta, da sem zelo zvedav otrok. To pomeni, da sem radoveden, če morda kdo tudi tega ne ve. Zato tudi zdaj vem, kje raste kruh. Če hočete to končno spoznati tudi vi, morate nujno priti v Kino Velenje. V dokumentarno-igrani pripovedki bo Zvezdna vila razsvetlila tudi vas.

Več kot leto dni smo se trudili, da smo za vas in za vse zvedave otroke posneli film. Režiral ga je Tomo Čonkaš, scenarij in besedilo je spravila v filmski red Bojana Planina, Zvezdni vili pa je oživila glas Nadja Jarc. Bil sem v prodajalni Presta, kjer mi je moja prijateljica Julija Krenkar napolnila vrečko z zrni rži, pek Tomaž Potočnik pa mi je povedal, kaj moram narediti z njimi. Potem smo z Julijo in drugimi zvedavimi otroki in domačini na Julijini hribovski kmetiji v Plešivcu posejal zrna. Skupaj smo spoznavali vsa potrebna dela, ki sta jih vodila Ludvik Krenkar in Franc Šteharnik. In tako so nas ta zrna, ki jih je razsvetlila Zvezdna vila, pripeljala do kruha. In seveda so ves čas pomagale čudežne roke mame Jožice Krenkar, ki je celo rešila našo rž, ko so jo enkrat napadle zle sile. Vseh skupaj pa nas je bilo – z otroki iz gabrškega vrtca Mojca, z odraslimi iz Kulturnice Gaberke in domačini – preko petdeset.

V filmu boste videli, koliko veselih in zanimivih stvari se zgodi, da človek pride do svojega kruha. Še pesmico o Zvezdni vili se lahko naučite. Če jo boste zapeli, boste mogoče Zvezdno vilo v naravi lažje spoznali. Pesmico je samo za nas skomponiral Matjaž Jarc. Zapeli sta jo Vanja Kretič in Bojana Planina. Takole gre: Ko se zaiskri, Zvezdna vila spodbudi čudesa narave, otroke zvezdave razsvetli. Ampak zapeti pa vam je ne morem po časopisu. Za to boste morali na spletu odtipkati Kjer raste kruh.

Ah, seveda, še tole vam moram razložiti: vsi zvedavi otroci, ki poznamo Zvezdno vilo, smo pravzaprav zvezdavi otroci. Biti zvezdav pa je itak najbolj pomembna stvar na svetu.

Bi bili tudi vi radi zvezdavi? No prav. Vabljeni torej vsi zvedavi, mali in veliki, v kino. Pa še drobno čarobno darilce Zvezdne vile bo pripravljeno za vas. Vstop je prost, vstopnice pa si morate zagotoviti pri blagajni kina. Film so naredili v Studiu Mozaik, podprla pa ga je tudi Mestna občina Velenje.

Mitja Korenak