Vid Sajko razstavlja v Galeriji Fbunker

V Galeriji Fbunker so odprli razstavo fotografij velenjskega fotografa Vida Sajka, člana Fotokluba F8, z naslovom Kot ptica, ki bo na ogled do 21. marca. Razstava je del letošnjega programa ob nominaciji Velenja kot nosilca naziva evropski zeleni list.

Vid Sajko je poleg velenjskega Fotokkluba F8 tudi član Društva fotografov Svit Celje in Foto kluba Koroška. Kot pravi, ljubezen do fotografije v njem po pripovedovanju staršev izhaja iz genov: »Z njo se je ukvarjal moj stric in tudi moj stari oče in mislim, da mora biti nekaj povezano s tem, ker ta dar imaš ali pa ga nimaš. In jaz ga imam. Že kot otrok sem rad pregledoval stare fotografije in sanjal o tem, kako bom enkrat pritisnil na sprožilec fotoaparata,« pripoveduje. Njegovi ne tako resni začetki fotografiranja segajo že dobrih 35 let nazaj, ko je v roke vzel domači fotoaparat.
»Bolj resno pa me je fotografija zasvojila kakšnih pet let kasneje, ko sem kupil svoj prvi fotoaparat na film. Leta 2014 sem kupil prvi DSLR fotoaparat Nikon 7100 in se na prigovarjanje prijatelja, fotografa Claudia Sabolčeca, vpisal v Foto klub Koroška. Sledilo je prvo bolj resno delo in sodelovanje na klubskih razstavah.«

Ker je hotel naredi korak naprej k boljši in kvalitetnejši fotografiji, se je udeležil delavnice ulične in portretne fotografije v Celju, ki jo je organiziralo Društvo fotografov Svit Celje. Leta 2018 se jim je tudi pridružil. »V tem društvu sem pridobil ogromno fotografskega znanja od svojega prvega mentorja, danes žal že pokojnega predsednika kluba Marka Rebova. Leta 2023 sem se na povabilo predsednika Marjana Klepca aktivno vključil še v velenjski Foto Klub.«
To ga je pripeljalo tudi do letošnje foto razstave v F-bunkerju, ki je njegova druga fotografska razstava v lokalnem okolju ‒ pred tremi leti je imel samostojno fotografsko razstavo Ptice Šaleških jezer.