Velenjski grad vabi tudi s tremi občasnimi razstavami

V grajskem atriju si obiskovalci lahko ogledajo fotografije Janeza Svetine. Spominska razstava, posvečena preminulemu sodelavcu Muzeja Velenje, s fotografijami prikazuje predvsem dogajanje in zanimivosti, povezane z Velenjem, ob tem pa so na ogled postavljeni tudi nekateri predmeti, ki jih je kot muzejski konservator za prihodnje rodove ohranil Janez Svetina, in orodje, ki ga je pri svojem delu uporabljal.

Tudi razstava Pogled skozi objektiv družine grofov Herberstein temelji na fotografskem gradivu. Družina grofov Herberstein je zapustila bogato fotografsko gradivo, ki je danes v lasti Jožeta Šibanca, v Muzeju Velenje pa so to gradivo evidentirali in pripravili njegovo predstavitev. Prikaz življenja plemiške družine v naši dolini je dopolnjen tudi z nekaj pohištva iz Vile Herberstein. Gorenje Gostinstvo je v Vili Herberstein v času trajanja razstave v sodelovanju z Muzejem Velenje pripravilo tudi posebno kulinarično ponudbo, pripravljeno po receptih iz kuharske knjige grofov Herberstein.

V grajski rondeli je vrata odprla razstava Citre, pripravljena s pomočjo zbiralca Borisa Andreja Mlakarja. Množica razstavljenih citer, med katerimi niso niti dvoje enake, je navdušila obiskovalce. Vsi so bili enotnega mnenja, da si zbirka citer, notnega gradiva in drugih s citrami povezanih pripomočkov zagotovo zasluži stalno predstavitev.

Obiskovalcem Muzeja Velenje sta tudi letošnje poletje na voljo muzejski čitalnici na Velenjskem gradu in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju. V hladnem zavetju pred poletno vročino je mogoče v udobnih naslonjačih prebrati ali prelistati knjige, povezane s Šaleško dolino ali pomembnimi mejniki letošnjega leta, ter dnevno časopisje, otroci pa lahko v njim namenjenem kotičku medtem ustvarjajo. Svoje mesto sta v muzejskih čitalnicah tudi letos našla kotička za mimobežnice, ki ljubiteljem knjig omogočajo izmenjavo knjig.

Cenovno ugodnim ponudbam kombiniranih vstopnic različnih enot muzeja in tudi skupne vstopnice z Muzejem premogovništva Slovenije ter ugodnostim, ki jih v Muzeju Velenje nudijo imetnikom kartic različnih združenj, so v mesecu avgustu dodali še eno. Imetnikom Evropske mladinske kartice sedaj omogočajo 15 % popusta pri nakupu vstopnice za ogled Muzeja Velenje na Velenjskem gradu, Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju in Hiše mineralov.