Več kot 100 prikazov temeljnih postopkov oživljanja

Ob Svetovnem dnevu oživljanja, ki ga vsako leto obeležujemo 16. oktobra, bodo po vsej Sloveniji organizirali številne brezplačne tečaje in predstavitve oživljanja. Srčni zastoj vsako leto doživi več kot 1500 oseb. Prvih nekaj minut so očividci sami. Njihovo pravilno ukrepanje je ključno, da oseba, ki je doživela srčni zastoj, preživi.

Dogodki bodo potekali v sklopu akcije »Slovenija oživlja!«, ki poteka v organizaciji Slovenskega reanimacijskega sveta (SloRS), Rdečega križ Slovenije, skupaj z območnimi združenji, Zveze študentov medicine Slovenije in Sekcija reševalcev v zdravstvu. Prav tako pri prikazih sodelujejo še številne partnerske organizacije. Dispečerska služba zdravstva bo prikazala, kako v primeru srčnega zastoja dispečer vodi očividca skozi temeljne postopke oživljanja.

Osrednji cilj vseh aktivnosti je ozaveščanje o pomenu hitre prepoznave ter ukrepanja v primeru srčnega zastoja in širjenje znanja in veščin temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja. Z akcijo »Slovenija oživlja!« želijo tako povečati možnost preživetja.

Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišničnega okolja, je namreč najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsaka deseta oseba, ki doživi srčni zastoj. Dejstvo je, da se srčni zastoji pogosto zgodijo doma, v službi ali na igrišču, med prijatelji, sodelavci, sosedi. Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma pričeli z izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja (TPO), še pred prihodom reševalcev, bi lahko rešili kar 2- do 4-krat več življenj. Možganske celice začnejo odmirati že 3 do 5 minut po srčnem zastoju, čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa je običajno mnogo daljši.