Stare pesmi pišem

Peter Rezman, avtor več kot dvajsetih knjig, je širše po domovini znan po svojem pisanju o rudarstvu in rudarskem življenju, saj je delal v Premogovniku Velenje, kasneje pa dolga leta na področju okoljevarstvenih vprašanj Velenjske kotline. Pravkar je pri založbi Beletrina izšla njegova pesniška zbirka Stare pesmi pišem, v kateri se predstavlja s poezijo, ki se nekoliko odmika od teh tem, a kljub temu ohranja njegovo značilno poetiko. Pravi, da se v njej pojavljajo pesmi, ki so se preprosto same želele zapisati.

Njegova prva zbirka kratkih zgodb Skok iz kože, ki je leta 2009 prejela nagrado Fabula, mu je prinesla prepoznavnost kot prozaistu, vendar pa se je Rezman literarno izražal že prej, ko je pisal pesmi med odmori v premogovniku. Spominja se, kako je napisal pesem z naslovom Premog kar na list za malico, ki ga je imel pri roki.

Delo v premogovniku je nedvomno vplivalo na njegovo literarno ustvarjanje. »Mogoče je pri pesmih, ki sem jih pisal v osemdesetih letih, jama res nekako sama silila v verze. Kar se pa tiče proze, to je Skok iz kože in potem vseh pet romanov, je šlo za preračunljivo odločitev, saj vem, da je izkušnja rudnika sama po sebi bolj dragocen pisateljski vir, kot ne vem kako zahtevni »researchi«, ki bi jih moral opraviti za resno prozno ali dramsko delo, če ne bi imel izkušnje o tem, o čemer bi pisal na način, kot sem pač napisal teh šest knjig, torej zelo dokumentarno …«.

Večer s Petrom Rezmanom bo v Knjižnici Velenje, v ponedeljek, 11. marca, ob 19:19 v preddverju Knjižnice Velenje.