Previdno na pot

“Ponovno je pred nami sončen konec tedna in na naših cestah lahko pričakujemo več motoristov in kolesarjev. Javna agencija za varnost prometa svetuje izjemno previdnost in strpnost vsem udeležencem v prometu, prilagoditev hitrosti vožnje razmeram na cesti ter uporabo zaščitne čelade. Na slovenskih cestah je letos umrlo že 14 motoristov, 15 pešcev in 6 kolesarjev.
V letošnjem letu je od 14 umrlih voznikov motornih koles, izgubilo življenje skoraj 80 % oziroma 11 motoristov, zaradi precenjevanja lastnih sposobnosti oz. neobvladovanja motornega vozila v kritičnem trenutku in so bili udeleženi v prometni nesreči kot povzročitelji ter žrtve. Devet motoristov, ki so umrli v prometnih nesrečah, je vozilo športno motorno kolo, 3 so vozili potovalno motorno kolo, 1 čoperja in 1 kros motorno kolo.

MOTORISTI
Motoristom svetujemo, da se na pot odpravite spočiti sajsi moramo vsi pravočasno predvideti ravnanje drugih udeležencev v cestnem prometu in pričakovati tudi nenavadne situacije, na katere moramo hitro odreagirati. Zaradi morebitnega zaviranja voznika pred vami, obdržite ustrezno varnostno razdaljo in ne precenjujte svojih sposobnosti. Pred vsako vožnjo pa preverite tudi stanje vašega jeklenega konjička in razmere na cestah.

KOLESARJI
Kolesarjem svetujemo uporabo zaščitne čelade, vidnih oblačil in drugih odsevnih pripomočkov. Bodite še posebej previdni in primerno prilagodite hitrost pri vključevanju na prednostne ceste ter v zgoščenem prometu. Držite se urejenih kolesarskih poti, kjer je to le mogoče oziroma izberite manj prometne površine in poti.

PEŠCI
Med pešci so v letošnjem letu najbolj ogroženi starejši, saj je kar polovica umrlih starejša od 65 let. Prav tako jih je skoraj polovica umrla v temnem delu dneva, skoraj tretjina pa na avtocesti. Voznikom svetujemo naj bodo previdni, saj so na cestah tudi pešci, zato jim odstopite prednost. Hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve. Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci (pred šolami, v naseljih), vozite še posebej previdno. Pešci pa poskrbite za lastno varnost in vidnost v prometu.
Agencija za varnost prometa bo v naslednjih 14 dneh omogočila brezplačne odsevne trakove, zato nas pokličite na telefon 01 40-08-961 ali sporočite svoj naslov na info@avp-rs.si in poslali vam bomo odsevni trak. Lahko ga prevzamete tudi na sedežu Agencije RS za varnost prometa ali katerem od izpitnih centrov.
Opozorilo za previdnost velja tudi za vse ostale udeležence v prometu, saj mora vsak po najboljših močeh poskrbeti za lastno varnost in varnost drugih na cesti.”

Javna agencija RS za varnost prometa