Pol stoletja kultne stavbe v središču mesta

Velenje – Ob polstoletnem jubileju kultne stavbe arhitekta Adija Miklavca na velenjskem Titovem trgu, kjer domuje Galerija Velenje, so trije velenjski zavodi (Festival Velenje-Galerija Velenje, Muzej Velenje in Knjižnica Velenje), v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem poustvarili zgodbo o življenju v tej zgradbi. Nastalo je več razstav na različnih prizoriščih, drevi pa v Galeriji Velenje odpirajo dve.

V pritličju Galerije Velenje so pripravili razstavo o arhitekturi galerije in njenem avtorju ter o polstoletnem dogajanju v galeriji, razstava nosi naslov Od galerijskega kotička do galerije. V zgornjem nadstropju galerije pa je v spomin na prvo postavitev pripravljena razstava Umetnost in barve Afrike, ki se navezuje na češkega kiparja, fotografa, popotnika in raziskovalca Afrike Františka Foita, ki se je v 70. letih prejšnjega stoletja preselil v Velenje.

Omenjeni razstavi pod skupnim imenom Zgodba hiše kultnega betona, 50 let arhitekture Adija Miklavca v Galeriji Velenje odpirajo drevi ob 19. uri, na ogled bosta do 27. novembra.

Sklop razstav dopolnjujejo še razstava v podhodu Pošta, ki je posvečena 50-letnici prihoda zakoncev Foit in prvi razstavi afriške zbirke v Velenju, razstava Podobe hiše kultnega betona v Galeriji na prostem pri pošti in pregledna razstava izbora publikacij in plakatov Galerije Velenje 1971-2021 v Knjižnici Velenje.