Odpoved Bečareviču nezakonita, na premogovnik se kljub temu ne more vrniti

Prvostopenjsko sodišče je presodilo, da je bila odpoved o zaposlitvi sindikalistu sindikata SDRES Premogovnika Velenje Asmirju Bećareviću nezakonita. Spomnimo: poslovodstvo Premogovnika Velenje mu je očitalo kršitev bolniškega staleža. Kljub tej sodni zmagi, pa se Bečarevič po sklepu sodišča ne more vrniti na Premogovnik Velenje. »Premogovnik Velenje je me je nezakonito odpustil zaradi določenih sindikalnih aktivnosti. Zaposleni v Premogovniku Velenje smo v letu 2022 opozorili na nedostojne in neprimerne delovne pogoje. Večkrat sem javno izrazil zaskrbljenost glede tega. Delodajalec je trdil, da sem kršil navodila med bolniškim staležem, čeprav sem opravljal običajne vsakodnevne obveznosti, kot so obiski trgovin, bančne storitve itd. in imel dovoljene izhode s strani osebne zdravnice, kar je bilo delodajalcu znano. Delodajalec je najel detektiva, ki me je nezakonito in nedovoljeno zasledoval ter skušal najti določene nepravilnosti, ki bi bile osnova za mojo odpoved pogodbe o zaposlitvi. Kljub pomanjkanju tehtnih argumentov je bila zoper mene izročena odpoved pogodbe o zaposlitvi,« je povedal Bećarević in dodal, da je v konkretnem primeru sodišče presodilo, da je bila odpoved pogodbe o zaposlitvi nezakonita.

Žalosti ga tudi dejstvo, da današnja zakonodaja delodajalcem omogoča, da se sklicujejo na 118. člen Zakona o delovnih razmerjih, ki omogoča sodno razvezo pogodbe o zaposlitvi v primeru, da je bila pogodba ugotovljena kot nezakonita. To se je zgodilo tudi v mojem primeru. »Sodišče je na predlog delodajalca razvezalo pogodbo o zaposlitvi in mi dodelilo le mizerno odpravnino (12 mesečnih bruto plač).

Ker je po izobrazbi rudar, si želi vrnitve v Premogovnik Velenje iz več razlogov. »Prvič, po 25 letih dela v premogovniku človek ne more ostati ravnodušen. Poleg tega si želim še naprej prizadevati za izboljšanje delovnih pogojev vseh rudarjev, še posebej zdaj, ko se Premogovnik Velenje sooča z izjemno težkim obdobjem prestrukturiranja. Menim, da je bil eden od razlogov za moje odpuščanje dejstvo, da sem se iskreno boril za delavske pravice in za pravičen proces prestrukturiranja. Želim, da ta proces poteka pravično, tako da bodo zaposleni imeli korist od njega, ne pa le posamezniki, ki bodo povečevali svoje premoženje na račun delavcev.«

Premogovnik Velenje se bo na sodbo pritožil

Kot so sporočili s Premogovnika Velenje so prejeli sodbo sodišča 1. stopnje v zadevi redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga g. Bečareviću. Z odločitvijo in argumentacijo sodišča se ne strinjajo, zaradi česar bodo zoper sodbo vložili pritožbo. Do pravnomočnega zaključka sodnega postopka zadeve nadalje ne morejo komentirati, so sporočili s Premogovnika Velenje.