Novi razvojni premiki v kulinariki

Na 3. Poslovnem espressu se je predstavilo podjetje Grashka Deli, ki se ukvarja s pridelavo stoodstotno naravne rastlinske hrane in drugih naravnih rastlinskih izdelkov. Spoznali smo jih že v start up oddaji Štartaj Slovenija na komercialni televiziji, kjer so se predstavili s čičerikinim blokom Chiko. Grashka Deli pa je več kot to. Pravijo, da v naši regiji ustvarjajo novo prehrambno ekonomijo. Takšno, ki prinaša odlično rastlinsko hrano, ki je celostna in odgovorna in ki jo gradijo z mislijo na prihodnost.

Iz managementa v predelavo hrane

Na dogodku smo se pogovarjali z direktorjem podjetja Martinom Rojnikom, ki pravi, da poslovna ideja izhaja že iz otroštva. Živel je na kmetiji, kjer je z mamo prideloval zelenjavo, oče pa je skrbel za ekološko plat, saj je bil lastnik ene prvih ekoloških kmetij v regiji. Dodaja, da je sicer imel kariero v managementu in organizaciji, a se je po selitvi v Berlin vrnil k hrani. Tam je delal tudi v restavracijah in ugotovil je, da lahko skozi hrano pozitivno vpliva na zdravje ljudi in okolje.

»Veganski fast food? Da!«

Svet se spreminja in Grashka Deli sledi novemu razvojnemu premiku v kulinariki. Celo več kot to – na področju veganske prehrane velja trend posnemanja mesnih in mlečnih produktov, pri Grashka Deli pa se trudijo gledati še dlje in se pri pridelavi hrane osredotočati predvsem na zdravje ljudi in okolja. Razvijajo sicer tudi izdelke, kot so veganske pice, bureki in hamburgerji, zato se postavi vprašanje, ali je »veganski fast food« hrana prihodnosti. Martin Rojnik pravi: »Da! To je nujno, če želimo naš planet ohraniti primeren za življenje«.

Zelenjava v rovih premogovnika

Šaleška dolina je na poti prestrukturiranja, a Rojnik pravi, da se z vsakim zapiranjem pojavijo nove priložnosti, zato vidi ogromen potencial v izkoriščanju zaprtih rudniških rovov in celotnem degradiranem industrijskem območju Premogovnika Velenje. »V rudniku bi se posvetili pridelovanju gob in micelijev za predelavo, predvsem za tekstilno in gradbeno industrijo. V tujini te tehnologije že obstajajo,« pove. Vidi pa tudi potencial za gojenje ostalih vrst zelenjave in zelišč v tunelih, na odprtem območju premogovnika pa za večje agro sisteme.
Podjetje ima sicer v gospodarskih krogih čedalje več podpore in si želi nadaljnjega sodelovanja z lokalnimi podjetji, da bi s tem krepili regijsko gospodarstvo. Trenutno imajo trinajst zaposlenih, bodo pa v Šaleški dolini še naprej prisotni, saj se nadejajo agro projekta v sodelovanju z Mestno občino Velenje in Premogovnikom.