Muzej Velenje prejemnik posebnega priznanja na podelitvi 9. nagrade Živa za najboljši slovanski muzej

Med 2. in 4. oktobrom je na Bratislavskem gradu na Slovaškem potekala 9. mednarodna konferenca in podelitev nagrade Živa za najboljši slovanski muzej. Na slavnostni podelitvi nagrade je Muzej Velenje prejel posebno priznanje za vodenje in učinkovitost ekipe. Nagrado za najboljši slovanski muzej je prejel Narodni muzej Leskovec iz Srbije, za najboljši kulturni in naravni spomenik pa hrvaški Center za interpretacijo pomorske dediščine DUBoak iz Malinske. Podeljena so bila še posebna priznanja za pripovedništvo, ustvarjalnost, trajnostno delovanje in odprtost ter pozornost za obiskovalce.

Nagrada, ki jo podeljuje Forum slovanskih kultur, velja za odmevno in prestižno nagrado na področju muzealstva in veliko priznanje s strani stroke. Nagrada Živa je nastala leta 2012 na pobudo direktorice Foruma slovanskih kultur dr. Andreje Rihter. Letos je bilo za nagrado Živa nominiranih skupaj 24 muzejev iz 10 držav. V procesu ocenjevanja so nominirane muzeje v živo obiskali tudi člani mednarodne komisije in tako celostno ocenili njihovo delovanje. Muzej Velenje sta v mesecu maju obiskali dve predstavnici žirije – Dr. Ekaterina Djoumalieva, direktorica Direktorata za kulturno dediščino, muzeje in vizualne umetnosti Ministrstva za kulturo Republike Bolgarije ter Elia Vlachou (Grčija) iz združenja EMA, strokovnjakinja za muzeje in prav tako predsednica žirije.

Odličje za vodenje in učinkovitost ekipe je izjemno priznanje za celotno ekipo Muzeja Velenje ter njihovo direktorico Tanjo Verboten. V muzeju verjamejo, da je dobro in učinkovito delovanje ekipe ključ do uspešnega delovanja organizacije. Na področju muzealstva, ki vključuje izredno široko paleto znanj in veščin, je dobro delovanje kolektiva še toliko bolj pomembno. Muzej Velenje deluje na področju Mestne občine Velenje, Občine Šoštanj in Občine Šmartno ob Paki, s svojo dejavnostjo pokriva enajst enot, na ogled ponuja številne stalne razstave, razstavišča na prostem, je upravljalec treh gradov in graščin, v strokovnem delu pa se posveča raznolikim področjem zgodovine, etnologije, naravoslovja, tehnike in umetnosti. Za dobro delo na tako širokem področju je izredno pomembno uspešno delovanje muzejskega kolektiva.