Maj – mesec, poln življenjskih sil

Izvirno mu pravimo veliki traven, ime maj pa je dobil ime po rimski boginji Maji. Poleg Maje je maj povezan tudi s Floro, boginjo rož in pomladi. Že od nekdaj velja za mesec, poln življenjskih sil. V mnogih deželah, tudi pri nas, v maju postavljajo mlaje, ki ponazarjajo pradavna drevesa, simbole rodovitnosti in življenjske rasti.

Florjanovo – praznik gasilcev

Florjanovo je bilo od nekdaj na Slovenskem praznik gasilcev in še danes na mnogih stavbah vidimo podobo tega rimskega častnika s čelado ali zastavo ter z vedrom v roki, s katerim gasi gorečo hišo. Njegov kip ali slika krasi tudi pročelje marsikaterega gasilskega doma. Sveti Florjan (ali Cvetko), ki goduje 4. maja, je zaveznik proti požarom in proti povodnji. Čaščenje sv. Florjana se je razširilo po vsem svetu. Pri Linzu je bil ustanovljen sloviti samostan St. Florian, Dunaj pa ga časti kot svojega zavetnika.

»Sicer pa so šege za Florjanovo povezane z ognjem, bodisi da se na ta dan ne sme kuriti bodisi nasprotno, da je treba obredno prižgati ogenj na ognjišču, ki ga mladi fantje potem raznesejo po vaseh od hiše do hiše,« je zapisano v knjigi Leto svetnikov.

 

Florjan je redko ime

Čeprav je ta svetnik zelo priljubljen, pa tega ne moremo reči za njegovo ime, ki je na naših tleh precej redko. V Sloveniji imamo namreč zgolj 345 prebivalcev z imenom Florjan, le 5 prebivalcev Slovenije pa nosi ime Florjan Cvetko. Nenavadna in redka je tudi ženska različica tega imena – Florjana. Z imenom Florjana se lahko ponaša zgolj 82 Slovenk, po letu 1970 pa je to žensko ime praktično izginilo. Največ žensk s tem imenom (30) danes živi v goriški regiji.

 

Veselica jajčarija

Na Koroškem in Štajerskem so fantje na Florjana hodili po vasi in z blagoslovljenimi trskami prižigali ogenj na ognjišču. Za plačilo so dobili različna darila, jajca, mast in klobase. V Šmartnem ob Paki oz. okoliških krajih ter v Florjanu pa je še vedno živa tradicija pobiranja jajc na predvečer praznika. Pri pobiranju jajc je nekdaj veljalo strogo pravilo o ‘zrelosti’ fanta, saj se je pobiranja lahko udeležil le tisti, ki je bil sprejet v fantovsko družbo. Jajca fantje pobirajo še danes, pa tudi kaj zapojejo, nato pa pripravijo veselico, imenovano »jajčarija«.

 

Mesec, ko cvetijo šmarnice

Maj je povezan z naravo, ki se je po aprilskem deževju že prebudila. Vse brsti, cveti in dehti v pisanih cvetovih. Je tudi mesec, ko cvetijo šmarnice. Šmarnica ali solzica je bila že pri starogermanskih plemenih posvečena boginji ljubezni, plodnosti in pomladi. Katoliška cerkev je maj posvetila Mariji v čast. Ime šmarnica ali ljudsko gospejine solzice v različnih jezikih nakazuje, da je simbol Marijine žalosti in bolečine ob sinovi smrti. Bela barva simbolizira Marijino deviškost, omamni vonj pa sladkost njene ljubezni. Že zapisi in spomeniki iz najstarejših časov kažejo na našo rahločutnost in občutljivost za lepoto šmarnic. Nekatere med njimi odlikuje tudi nežna skromnost. Morda je to razlog, da o šmarnici ne pišejo ne grški ne rimski pisci.

 

Maja dosti dežja, jeseni dosti blaga

Sredi maja nas obiščejo ledeni možje: Pankracij, Servacij in Bonifacij, ki godujejo od 12. do 14. maja, dan kasneje, 15. maja, pa jim sledi sveta Zofija, ki je po ljudski modrosti rada deževna. Če se Pankracij (12. maj) na soncu peče, obilo mošta v sode priteče. Če Zofija zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni.

Če je maja dosti dežja, v jeseni bo dosti blaga; pravi eden izmed majniških pregovorov. Pretiranega dežja se gotovo ne veselijo čebelarji. Čebelar ima v maju največ dela. Z delom pa hitijo tudi čebele, saj je paša najbolj izdatna. Če je maja lepo, je dobro za kruh in seno. Dobro si je zapomniti, kakšno bo vreme na sv. Urbana, 25. maja, saj to napoveduje vroče ali mokro poletje. Če se Urbanu sonce zahoče, bo poletje suho in vroče.

Maja – priljubljeno žensko ime

Maja je rojenih tudi veliko Maj. Ste vedeli, da ime Maja, ki nas spominja na pomlad, izhaja iz imena Marija oziroma Magdalena? Maja je pogosto slovensko ime. Ne le kot različica Marije, pojavlja se predvsem samostojno. Po podatkih statističnega urada je v Sloveniji 13.500 prebivalk s tem imenom. Maja je na 23. mestu priljubljenosti.

Ne le Maja, vse bolj priljubljena je tudi moška različica imena – Maj. Po podatkih Statističnega urada pri nas živi 2.489 oseb s tem imenom. Po pogostnosti med moškimi imeni je na 97. mestu.

 

Poroka v maju res prinaša nesrečo?

Četudi je maj poln dobrih lastnosti, je nekdaj glede porok veljal kot slab mesec. Poroka v maju naj bi prinašala nesrečo zakonu. V Veliki Britanij pa maj velja kot državni mesec nasmeška. Naj bo tudi pri nas iskrenih nasmehov v mesecu ljubezni kar največ.