Kreativna Jazz Klinika 2024

Z odličnim zaključnim koncertom slušateljev na odru Max kluba se je v soboto, 2. marca 2024, zaključila 9. Kreativna Jazz Klinika Velenje pod umetniškim vodstvom velenjskega saksofonista, skladatelja in producenta, prejemnika Prešernove nagrade Jureta Pukla. Mladi glasbeniki iz ZDA in 11 evropskih držav so na koncertu predstavili svojo ustvarjalnost in glasbeni napredek, ki so ga v 6 dnevih raznolikih delavnic ter odrskih srečanj in druženj pripravili pod vodstvom svetovno priznanih mentorjev in mentoric.

Koncerti mentorjev in mednarodno priznanih glasbenikov so potekali v klubu Max in na Glasbeni šoli Velenje. V ponedeljek 26.2 je otvorila festival in delavnico mednarodna zasedba Jure Pukl ANOROK, ki so ta dan tudi zaključili 12 dnevno evropsko turnejo. V torek 27.2 je prav tako v klubu Max nastopila avstrijska skupina GeoGeMa, katere glasba je mikrotonalna in se ukvarja s poliritmiko. V sredo sta v čudoviti dvorani Glasbene Šole Velenje nastopila dva odlična nizozemska glasbenika Ben van Gelder na saksofonu in Reinier Baas na kitari. Prva tako v orgelski dvorani GŠ Velenje se je v četrtek 29.2 zgodila svetovna premiera Joe Sandersovega godalnega kvarteta No.1. Koncert je navdušil številno publiko, ki je nastopajoče kar 3 krat povabila na poklon na oder. V petek je ameriška pevka Dena DeRose s svoijm triom navdušila poln Max klub in po koncertu je sledil še znameniti jam session vseh udeležencev, ki so muzicirali dolgo v noč.

Poleg instrumentalnih mentorjev Dene DeRose, Nasheeta Waitsa, Chrisa Smitha, Joea Sandersa, Dannyja Grisetta, Philipa Dizacka, Bena van Gelderja, Reinierja Baasa, Janija Modra, Mihe Korena in Jureta Pukla je predavanje o mentalnem zdravju in psihični sposobnosti vodila tudi naša olimpijka Sara Isaković, kar je še dodalo vrednost ob že tako navdihujočem izobraževalnem in koncertnem programu.

Kreativno Jazz Kliniko Velenje (KJKV) organizira Kulturno Društvo Jazz Velenje s pomočjo Mestne Občine Velenje, Ministrstva za Kulturo RS, Glasbene Šole Velenje, Mladinskega Centra Velenje in Max Kluba Velenje.