Kar je Dončić za košarko, je Pipenbaher za mostove

Mostovi so v fizični obliki inženirski in arhitekturni objekti, po katerih vodijo poti čez globinske ovire. Prav zaradi tega, kar mostovi omogočajo, imajo tudi močan metafizični pomen: so simbol premagovanja različnih meja in povezovanja. V marcu je na Glavnem trgu v Šoštanju na ogled gostujoča tematska razstava Tehniškega muzeja Slovenije z naslovom »Slovenski mostovi doma in v tujini«.

Avtor je mag. Vladimir Vilman, kustos muzeja, Špela Poles iz Vile Mayer pa pojasni, da je bila panojska razstava prvič postavljena na ogled javnosti julija 2023, na Krakovskem nasipu v Ljubljani. Nato so sledila gostovanja v Novem mestu, Mariboru, na Ptuju in v Celju. »Gostovanje v Šoštanju je peto zapored, na pobudo občanke Romane Sevčnikar in na podlagi povabila Borisa Goličnika, župana Občine Šoštanj.«

Mostna gradnja je zahtevna tehniška disciplina

Razstava predstavlja 22 mostov, ki so locirani v Sloveniji in so jih konstruirali in (ali) zgradili domači ali tuji strokovnjaki, ter mostove v tujini, ki so plod slovenskega konstruktorskega znanja. »Izhodišče je predstaviti javnosti mostove, ki so v statično-konstrukcijskem, zgodovinskem, arhitekturnem, urbanističnem, estetskem in delno tudi geografskem smislu pomembni, posebni, če ne celo unikatni,« dodaja Polesova.

Predstavljeni so Hudičev most čez Mostnico, Kapucinski most v Škofji Loki, Lanthierijev most v Vipavi, Solkanski most, Borovniški viadukt, Železniški most v Mariboru, Mariničev most v Škocjanskih jamah, nekateri mojstrski izdelki inženirskega biroja Ponting, d. o. o., itd.