Ingver – zdravilo stotih bolezni

Ingver je avtohtona rastlina Indije in Kitajske, ime pa je prevzel iz sanskrtske besede, ki v prevodu pomeni ‘s telesom kot rogovi’. Že dolga leta je pomembno zdravilo v kitajski medicini, o njem pa je pisal že Konfucij. To torej ni nova rastlina, ampak je ena izmed najstarejših začimb, ki jih je človek spoznal in pričel uporabljati. Znan kitajski filozof Konfucij ga je naravnost oboževal, saj je morala biti vsaka njegova jed pripravljena z njim. Jedem daje jedem oster, pekoč in aromatičen okus.

Najbolj kakovosten naj bi bil z Jamajke

Ingver je večletna, plazeča rastlina. Raste horizontalno iz gomoljaste, rjavkaste korenike, ki je znotraj bela in rahlo vlaknasta. Iz korenike spomladi požene pokončno, zeleno, 60 cm visoko steblo, z ozkimi listi, ki vsako leto odmrejo. Rastlina v času cvetenja razvije bel ali rumen cvet. Z izrazom ingver poimenujemo celo ali razrezano koreniko. Največji pridelovalki ingverja sta Kitajska in Indija. Najbolj kakovosten ingver naj bi bil z Jamajke.

Spremljevalec pomorščakov

Če se še malce ozremo v zgodovino in preučimo rabo ingverja, potem je zanimivo tudi dejstvo, da so ga v starem Rimu uporabljali v lepotnih salonih. Stari zapisi nakazujejo tudi, da je bil v uporabi že pred 6.000 leti. Leta 2400 pred našim štetjem so ga Grki uporabljali za pripravo kruha. Na dolgih plovbah so ga poznali tudi pomorščaki, ki so prav dobro vedeli, da so njegovi okusni poganjki neprecenljiv vir vitaminov in rudnin ter da rastlina blaži morsko bolezen. Tako je bil ingver na dolgih plovbah obvezen spremljevalec mornarjev.

Zelo iskana začimba

V srednjem veku je bil takoj za poprom ena izmed najbolj iskanih začimb. Pripisovali so mu, da deluje kot afrodiziak, zato sta bili njegova uporaba in priljubljenost še večji. Poznali so že tudi nekatere njegove zdravstvene učinke in seveda njegov edinstven okus pri pripravi jedi. Morda je zanimiv podatek, da so okoli leta 1550 samo s Karibov uvozili v Evropo dobrih milijon ton ingverja. Ingver je postal najbolj priljubljen v Angliji in na skandinavskem polotoku, medtem ko se je na jedilnike v ostale dele Evrope sicer prikradel dokaj pozno. Pri nas se je raba malce povečala, a še vedno ni tako razširjena kot v omenjenih evropskih državah. Marsikdo ne pozna številnih zdravilnih učinkov te rastline, marsikdo pravzaprav za ingver še slišal ni.

Nepogrešljiv v alternativni medicini

V zadnjih letih se je še posebej uveljavil v alternativni medicini, med zagovorniki tovrstne oblike medicine že kar nekaj časa vzbuja veliko zanimanje. Ravno zaradi vedno bolj razširjene uporabe te čudodelne rastline širom sveta so pričele o njej potekati številne raziskave. V Indiji in na Kitajskem ogromno naravnih zdravilnih proizvodov vsebuje prav ingver. V njihovi prehrani je tako pogost, da ga uvrščajo kar med zelenjavo.

Na Kitajskem velja ingver kot zdravilo stotih bolezni, uporabljajo pa ga na nešteto načinov. V Indiji, kjer je ingver uveljavljen že kar nekaj časa, prebivalci natančno ločijo med značilnostmi suhega in svežega ingverja pri zdravljenju in v kuhinji. Z raznimi preparati lajšajo številne tegobe.

Raziskave potrjujejo učinkovitost

Sodobne raziskave ingverjevih zdravilnih sestavin potrjujejo učinkovitost marsikaterega starodavnega zdravila. Ingver namreč vsebuje mnogo aromatičnih hlapnih olj, med njimi zlasti borneol, cineol, citral in felandren. Prav v teh oljih se skriva njegova zdravilnost, dajejo pa mu tudi značilen vonj in okus. Ingverjevo olje je bogato s seskviterpeni, ki blažijo vnetja, med katerimi izstopa zingiberin. Poleg tega vsebuje monoterpene in aldehide, za katere so nedavne raziskave pokazale, da delujejo na enega od najbolj razširjenih prehladnih virusov. Pekoče sestavine ingverja, tako imenovani gingeroli, pa blažijo slabost z občutkom siljenja na bruhanje.

Že od nekdaj znanstveniki ingver prištevajo med enega najmočnejših rastlinskih antioksidantov. Številne zdravstvene raziskave so tudi dokazale, da pomaga pri zgagi, slabi prebavi in bruhanju ter preprečuje slabost med potovanjem. Med drugim spodbuja tudi krvni obtok, pomaga pri vnetem grlu, sprošča periferno ožilje, krepi izločanje sline, pomaga pri vnetem grlu, ugodno deluje na jetra, znižuje holesterol in ima antiseptične lastnosti.

Kdo mora biti previden pri uživanju?

Glede na najnovejše raziskave lahko ingver na začetku nosečnosti pomaga pri blaženju jutranje slabosti, vendar pa lahko po prvem tromesečju poveča tveganje za spontani splav. Pred uživanjem ingverja med nosečnostjo se je torej pametno posvetovati z ginekologom. Znan je tudi po svojih učinkih redčenja krvi in tako zmanjšuje učinek zdravil za strjevanje krvi, zato ni priporočljiv za ljudi, ki imajo tovrstne težave, in pa po operativnih posegih. Ostali ga lahko uživamo vsak dan, a je treba biti tako kot pri ostalih zdravilnih živilih tudi pri uživanju ingverja pozoren, saj lahko prevelike dnevne količine povzročijo neprijetne stranske učinke. Sicer je možnost, da bi si z ingverjem škodovali, zelo majhna, v pretiranih količinah pa utegne vplivati na osrednje živčevje ter povzroči aritmijo in depresijo. Če imate žolčne kamne, dojite ali ste noseči, strokovnjaki svetujejo, da se o uživanju večjih količin ingverja posvetujete s svojim zdravnikom.

Čaj pomaga pri hujšanju

Ingverjev čaj je odličen za poživitev, izboljša razpoloženje, ogreje in pomaga pri hujšanju, saj ohranja občutek sitosti. Lahko ga pripravimo iz sveže korenine ali ingverja v prahu. Tradicionalno ga pripravimo tako, da gomolj narežemo na trakove ali ga naribamo, nato pa ga prelijemo z vrelo vodo.