Vzreja in skrb za konje vse zahtevnejša

Konjerejsko društvo Šmartno ob Paki je lani praznovalo 25-letnico delovanja. Pred četrt stoletja so ga ustanovili zaradi potreb po združevanju lastnikov in ljubiteljev konj na območju spodnjega toka reke Pake, izmenjave izkušenj glede skrbi in nege živali. Kaj ugotavljajo danes?

»Nadaljujemo usmeritve ustanoviteljev društva. Pravzaprav jih nadgrajujemo. Pred leti so imeli naši člani v hlevih predvsem križance, danes se lahko ponašamo z rodovniškimi konji skupin A in B. Povezani v društvu lažje sledimo stroki. Dejstvo je, da sta skrb in nega konj vse zahtevnejša, kar pomeni, da je dela veliko, članov pa premalo za vse predvideno. Nekaj čez 50 jih šteje društvo,« pravi Cvetko Jordan, ki so mu člani na rednem občnem zboru prejšnji mesec zaupali še en predsedniški mandat.

Po navedbah sogovornika so lani uresničili glavnino načrtovanih nalog. Pri tem je omenil obnovo in prodajo velike prikolice za prevoz živali, denarno in fizično pomoč članom pri odpravljanju posledic lanskih avgustovskih poplav, organizirali so pregled žrebet ob nogi matere, pa ekskurzijo na ogled velike konjerejske prireditve v Mariji Bistrici. Po svojih zmožnostih so se vključili v program prireditve Vesela Martinova sobota ob prazniku Občine Šmartno ob Paki. Po treh letih so izvedli še pohod konjenice po mejah občine, leto 2023 pa sklenili z najodmevnejšo samostojno prireditvijo društva – blagoslovom konj na Štefanovo. Ob tej priložnosti so zaznamovali tudi 25-letnico delovanja društva.

»Kar veliko želja, potreb imamo za letos,« pravi Cvetko Jordan. Najvišje na seznamu je najzahtevnejša, in sicer večja vzdrževalna dela na objektu v Martinovi vasi, kjer ima društvo svoje prostore. Lotili naj bi se vzdrževalnih del na prikolici za prevoz živali. »Sestavni del letošnjega delovnega programa pa ostajajo skrb za vzrejo in nego naših živali, za več konj z rodovnikom, piknik in ekskurzija, izvedba tradicionalne samostojne prireditve, kot je blagoslov konj na Štefanovo, sodelovanje na prireditvah ob občinskem prazniku, udeležba jezdecev na ostalih dogodkih v kraju in na prireditvah konjerejskih društev v širšem okolju,« je strnil Cvetko Jordan.