3. Petje na vasi v Paki pod Paškim Kozjakom

Ko je pred tremi leti skupina upokojenih in mlajših članov DU Paka pri Velenju v krajevnem domu v Paki priredila prvo srečanje z naslovom Petje na vasi, originalno podeželsko prireditev pod vodstvom odlične organizatorice, predsednice upokojencev Vladimire Tisnikar, je bilo navdušenje sodelujočih in obiskovalcev veliko. Lani so prireditev nadgradili, predvsem s še drugimi, novimi nastopajočimi, in prejeli množično podporo ter priznanje podžupanje MO Velenje Darinke Mravljak in nekaterih gostov.
Kaže, da so takšne spodbude in odziv bile kurivo, da so v Paki pristopili tudi k tretji, morda tradicionalni prireditvi. Tokrat je bila dvorana v nekdanji podružnični OŠ premajhna za vse, ki so prišli predstavit svoje najboljše pesmi, zaigrat skladbe in povedat, kaj in koliko pomeni ljudem pod Paški Kozjak vpet poseljeni primestni del podeželja na meji med Mislinjsko in Šaleško dolino ter obrobjem Občine Dobrna.

V skoraj dveurnem programu je nastopilo 13 skupin in posameznikov. Tako so nastopili Vingosi, harmonikarji in pevci skupine Francija Žerdonerja iz Vinske Gore, MePZ DU Paka, »Kozješki – Krištan veseljaki«, bratec in sestrica Maša in Luka Jurko, Vesele babice z Zdravkom izpod Gore Oljke, Ljudske pevke Lipa iz Šmartna ob Dreti, Joškova banda iz Vojnika, Velenjčanki s kitarama Fanika German in Nevenka Juršec, skupina Bevški veterani, skupini Ljudske pevke Lastovke iz Mislinje in Dobra, nekaj lepih je nažgal ljudski godec harmonikar, 78-letni domačin Ivan Avberšek, ženske je raznežil moški kvartet Srce. Za veliki finale pa so ponovno dvignili na noge in k skupinskemu petju pritegnili obiskovalce s šovom pesmi in dinamične glasbe nezamenljivi Vingosi.