Zgradimo močnejše kosti

Svetovni dan osteoporoze se obeležuje 20. oktobra. To je tiha in nevidna bolezen, ki povzroča boleče in pogosto obsežne posledice – je namreč vzrok za zlome kosti, ki omejujejo gibanje ali vodijo celo v invalidnost. Bolniki lahko izgubijo svojo neodvisnost in postanejo breme najbližjim. Ocenjujejo, da v Evropi vsakih 30 sekund pride do zloma zaradi krhkosti kosti.1

Med starejšimi od 50 let bosta ena od treh žensk in eden od petih moških utrpela osteoporotični zlom. Po oceni Mednarodne fundacije za osteoporozo je v Sloveniji 100.000 bolnic in 25.000 bolnikov z osteoporozo – vendar se jih veliko tega sploh ne zaveda.

Zato je zgodnje odkrivanje bolnikov s povečanim tveganjem za nastanek osteoporoznih zlomov izredno pomembno. V ta namen bo v torek, 24. oktobra, potekala novinarska konferenca, na kateri bodo sodelovali prof. dr. Tomaž Kocjan, dr. med., spec. endokrinolog, Anej Ražem, dr. med., spec. travmatolog, prim. Jana Govc Eržen, dr. med., spec. druž. medicine in Janja Rednjak, predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo.