V Rdečo dvorano prihaja mednarodno tekmovanje v štrbunku

Ta konec tedna, 16. in 17. marca, prireja Štrbunk zveza Slovenije v Rdeči dvorani odprto mednarodno tekmovanje v štrbunku oziroma po angleško cornholu. V soboto dopoldne bodo tekmovali posamezniki, moški in ženske v isti kategoriji, v nedeljo dopoldne dvojice, popoldne pa seniorji nad 60 let. Dogodek bo zagotovo odmeven, saj bosta polfinalne in finalne igre prenašala tudi televizija in splet.

»Pričakujemo več kot 100 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Nemčije in Italije,« pravi Steve Telzerow, predsednik Društva živi življenje, ki je skupaj z Društvom upokojencev Velenje leta 2022 ustanovilo Štrbunk zvezo Slovenije. Poudari, da je to tekmovanje odlična priložnost za promocijo te športne panoge, ki je v svetu zelo popularna med vsemi generacijami.

»Američani in Kanadčani vodijo v razvoju te igre, ki hitro postaja vedno bolj priljubljena tudi v Evropi. V sosednjih državah je že ustanovljenih nekaj klubov in veseli nas, da raste zanimanje zanjo tudi v Sloveniji. Igra je zelo enostavna in vabi ljudi iz vseh družbenih slojev.«

Naloge Štrbunk zveze Slovenije so skrb za razvoj igre, standardizacijo pravil in rekvizitov ter promocijo. »Slovenija je tudi v vodilnem položaju, da združi ostale evropske zveze in skupaj ustanovimo Evropsko cornhole zvezo (EChA). Od 20. do 22. junija bo v Rogaški Slatini prvo uradno evropsko in svetovno prvenstvo v štrbunku, na katerem bomo imeli tudi ustanovitveno sejo EChA,« pove Telzerow.

Bomo dobili Klub štrbunk?

V Velenju je ta igra med upokojenci že zelo priljubljena, največ zaslug za to pa ima zagotovo Ivan Druks, podpredsednik Štrbunk zveze Slovenije, pri Društvu upokojencev Velenje koordinator socialnega programa in član organov Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS).

»V okviru ZDUS to igro predstavljamo, jo propagiramo med upokojenci in jih učimo pravil. Upokojenci smo zelo vpeti v tekmovanje, ki se bo odvilo ta konec tedna, in si želimo, da bi postalo mednarodno in tradicionalno. Letos bomo imeli še tekmovanje v štrbunku pri Šaleški pokrajinski zvezi DU in državno tekmovanje ZDUS-a,« je povedal Druks.

Iz DU Velenje se bo tekmovanja ta konec tedna udeležilo več kot 10 tekmovalcev v kategoriji 60+. »Naša želja je, da bi ustanovili Klub štrbunk in vanj vabili igralce vseh starostnih kategorij, saj zdaj to igro največ igrajo upokojenci,« je še povedal Druks.

Mednarodno tekmovanje Slovenija Open v štrbunku bo odlična promocija tudi za mesto in zato Druks poudari, da so pri organizaciji tekmovanja dobro sodelovali s ŠRZ Rdeča dvorana, MO Velenje in Zavodom za turizem Šaleške doline.