Odprtje medmuzejske razstave Igre moje mladosti, dogodek Jesen na Grilovi domačiji, vpis Mladih muzealcev in Teden otroka

V četrtek, 28. septembra, Muzej Velenje ob 18. uri vabi na odprtje razstave z naslovom Igre moje mladosti. Gre za medmuzejsko razstavo, ki je bila leta 2016 zasnovana v Goriškem muzeju, nato pa je potovala po Sloveniji in bila dopolnjena v Notranjskem muzeju Postojna, Pokrajinskem muzeju Koper in Muzejih radovljiške občine. Tokrat se ji bodo pridružile igrače iz depoja Muzeja Velenje in tudi tiste, ki so jih posebej zanjo prispevali prebivalci Šaleške doline. Na razstavi bodo predstavili številne igre in igrače s katerimi so se v prejšnjem stoletju igrale različne generacije otrok. Avtor idejne zasnove razstave je kustos Goriškega muzeja David Kožuh, avtorica razstave s strani Muzeja Velenje pa kustosinja Alma Javornik. V kulturnem programu razstave bo sodeloval Otroški pevski zbor Osnovne šole Šalek (zborovodkinja Barbara Čevnik).

Dogodek je del programa Tedna kulturne dediščine in Dnevov evropske kulturne dediščine in najavlja tudi prihajajoči Teden otroka.

 V nedeljo, 1. oktobra, velenjski muzealci ob 15. uri vabijo na tradicionalno prireditev Jesen na Grilovi domačiji. Na tokratnem dogodku se bodo posvetili spravilu lanu, ki so ga gojili na muzejski njivi. Prikazali bodo teritev lanu, spregovorili o šegah in navadah ob spravilu pridelkov nekoč, pomenu medsosedske pomoči, se pošalili in zavrteli ob dobri glasbi. Najmlajše obiskovalce čaka jesensko ustvarjanje. Dogodek muzejski sodelavci pripravljajo v sodelovanju z društvi, ki vse leto skrbijo za dogajanje na Grilovi domačiji.

Na dogodku bo potekal tudi vpis med Mlade muzealce. Dogodek je del programa Tedna kulturne dediščine in Dnevov evropske kulturne dediščine ter akcije Z igro do dediščine.

Nedeljska druženja z otroki oz. srečanja Mladih muzealcev praviloma potekajo vsako tretjo nedeljo v mesecu od oktobra do junija, decembra pa vsako nedeljo. Na muzejskih druženjih spoznavajo, si ogledajo in kako drugače raziskujejo različne zanimive teme iz naše preteklosti, veliko tudi ustvarjajo. Srečanja so prilagojena otrokom starim od 4 do 8 let, ki se srečanja udeležijo v družbi staršev in otrokom starim od 9 do 14 let, ki nas lahko obiščejo sami. Vpisnina za celo leto je 15 evrov, vstopnica za posamezno srečanje pa je 3 evre.

V Tednu otroka, ki v Sloveniji letos poteka med 2. in 8. oktobrom, Muzej Velenje vabi otroke in mlade do 18. leta k brezplačnemu ogledu razstav na Velenjskem gradu, v Hiši mineralov ter v Muzeju usnjarstva na Slovenskem. Brezplačen obisk mladim muzej ponuja tudi v okviru akcije Z igro do dediščine, ki poteka v istem terminu.