Imamo jo, čisto novo – hišo s srcem

Potem ko je 190 stanovalcev Doma za varstvo odraslih (DVO) Velenje leto in pol preživelo v nadomestnih prostorih v hotelu Vesna v Topolšici, se je prejšnji petek ta zgodba zanje dokončno srečno sklenila. Prenovljeni dom je vrata odprl na lokaciji, na kateri stoji že 48 let – na Kidričevi cesti.
Na slovesnost so povabili številne goste, med katerimi so bili minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, varuh človekovih pravic Peter Svetina, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Denis Sahernik ter župani štirih občin, za katere DVO opravlja storitve: MO Velenje Peter Dermol, Občine Šoštanj Boris Goličnik, Občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar in Občine Mislinja Bojan Borovnik.

Brez težav ni šlo, a s pogumom jim je uspelo

V uvodnem nagovoru je direktorica DVO Violeta Potočnik Krajnc povzela zgodovino velenjskega doma in izpostavila, da je bil prvotni dom zgrajen leta 1976, štiri leta kasneje pa so ga dogradili. Ideja o prenovi se je pojavila leta 2014, leta 2017 pa so pridobili gradbeno dovoljenje, a z gradnjo takrat niso mogli začeti, ker niso imeli zadostnih finančnih sredstev, pristojno ministrstvo pa tudi ni imelo posluha.

Maja 2021 so z velenjsko občino in ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podpisali tripartitni sporazum. Takrat se je za njih začela pisati drugačna zgodba, je povedala direktorica. A brez težav ni šlo, saj je stroka ugotovila, da stavbe ne bodo prenovili, ampak jo bodo postavili na novo, za kar so morali pridobiti novo gradbeno dokumentacijo, bili pa so deležni tudi kritik, med drugim, da bi morali dom graditi na drugi lokaciji. A so bili trdno prepričani, da delajo prav. Zato jim je ob upanju, zaupanju, pogumu in sodelovanju mnogih podjetij, posameznikov, ministrstva, občine, donatorjev, predvsem pa odličnega kolektiva zaposlenih ter razumevanju stanovalcev in njihovih svojcev v letu in pol uspelo.

Celoten članek je na voljo v današnji tiskani izdaji Našega časa.