15. oktober – mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu

Mesec oktober je mesec ozaveščanja o izgubi otrok, ki višek doseže 15. oktobra, na dan, ko se po vsem svetu spominjamo otrok, umrlih med nosečnostjo ali kmalu po porodu.

Da bi obeležili ta dan, bo Zavod ŽIVIM organiziral spominsko slovesnost ob obeležju za vse umrle otroke na pokopališču Podkraj pri Velenju, ki so ga ob finančni podpori MO Velenje javnosti predstavili v mesecu maju. Na dogodku s kulturnim programom ob 16.00, bodo v spomin na umrle otroke prižgali svečke z imeni otrok.

Mestna občina Velenje bo na ta spominski dan Visto, park z razgledom, obarvala v roza in modro barvo, ki sta uradni barvi tega dne.

Toplo vabijo vse starše, ki so doživeli izgubo otroka in vse tiste, ki bi jim želeli sočutno stati ob strani.

Če se spominske slovesnosti ne morete udeležiti, Zavod Živim vabi, da se pridružite ljudem po vsem svetu, ki bodo svečko v spomin na prezgodaj umrle otroke prižgali doma. Lahko jo tudi fotografirate in pošljete na FB profil Zavoda ŽIVIM. Svečke lahko naročite tudi v njihovi spletni trgovini ali z donacijo podprete njihovo delo na področju osveščanja ob izgubi otroka.

Ne glede na to, kje boste svečko prižgali, se boste pridružili svetovnemu “valu svetlobe” v spomin na vse malčke, ki so za tako kratek čas razsvetlili naša življenja.