Zapisano z zeleno tinto

Šoštanj, 3. decembra – V Občini Šoštanj so leto 2022 posvetili Kajuhu, na državnem nivoju pa mu bo posvečeno tudi leto 2023, saj je Vlada vendarle razglasila Kajuhovo leto. Na šoštanjskem Trgu svobode je od 23. novembra na ogled plakatna razstava Sto dejstev o Kajuhu, ki so jih zapisali z zeleno tinto – podobno, kot je pisal Kajuh pisma svojemu dragemu prijatelju Kostji.
Kustosinja Vile Mayer Špela Poles pove: »Pripravili smo 100 ilustriranih kratkih zapisov s poudarki iz Kajuhovega življenja in literarnega ustvarjanja. Tako si lahko ustvarimo vsaj približno predstavo o Kajuhovi veličini in globini njegove poezije. Točno na pesnikov stoti rojstni dan, 13. decembra, pa bo izšla še reprezentančna knjižica v tiskani obliki in žepnem formatu. Poleg stotih ilustriranih zapisov smo vključili izbor 13 Kajuhovih pesmi, ki ponazarjajo pesnikov ustvarjalni lok: pesmi s socialno tematiko, futuristične, ljubezenske, uporniške in partizanske pesmi,« pove Polesova, ki se ji zdi pomembno prizadevanje, da ljudje vsaj približno dobijo predstavo o Kajuhovi veličini in globini njegove poezije.

Kajuh kot partizanski pesnik, pesnik upora in upanja

Dejstva o Kajuhu zajemajo začetke njegovega življenja in njegovo literarno ustvarjanje. Kakšna je vrednost Kajuha v lokalnem okolju? »Za Šoštanj ogromna, otroci v vrtcu ga poznajo, šola Karla Destovnika – Kajuha se prav tako aktivno vključuje v dejavnosti,« odgovori kustosinja in razloži, da je eden od elementov tokratne Kajuhove stilizirane upodobitve ptica na glavi, ki ima večplastno sporočilo. »Ptico smo umestili, saj imajo simboličen pomen, Kajuh si je nadel vzdevek po ptici – kanji, ptici ujedi.
Od nekdaj veljajo kot atribut pesnikov, saj prinašajo misli z neba na ta svet, so tudi simbol miru, ki je bil temeljna želja pesnika. Kajuh slovi kot partizanski pesnik, njegove pesmi izražajo upanje na boljši in pravičnejši svet. Ptica je simbol minljivosti trenutka, človekovega življenja in simbol pesnikovega duha, ki še vedno ostaja prisoten med nami.«
Priložnostno razstavo bodo predstavili tudi na domoznanskem razstavišču Mestne knjižnice Velenje od 13. decembra dalje.