Zame je pacient človek, ki mu moram pomagati

Zdravniška zbornica Slovenije je konec leta 2022 podelila zbornična odličja. Najvišjih Hipokratovih priznanj, odličij za življenjsko delo, je podelila pet. Prejeli so jih Aleksander Doplihar (posthumno), Jelka Helena Reberšek Gorišek, Metka Klevišar, Nataša Ihan Hren in Marjan Bilban.

Priznanja je zbornica podelila tudi zaslužnim članom in med njimi je priznanje dobil prim. Janez Poles, dr. med. Kot so zapisali v obrazložitvi, ga je prejel za izjemno strokovno delo na področju interne medicine in kardiologije, aktivno in strokovno delovanje pri ozaveščanju splošne populacije ter nesebično predajanje znanj. »Prim. Janez Poles je s srcem in dušo opravljal diagnostiko in zdravljenje kardioloških bolezni. Ves čas se je intenzivno izobraževal, opravljal številne raziskave in v medicino vnašal številne novosti – tudi na področju tehnologije. Intenzivno je delal tudi na ozaveščanju splošne populacije. Je neusahljiv vir spodbude, humorja in energije. S svojim pristopom je pripomogel k razvoju osebnosti sodelavcev, Bolnišnice Topolšica in lokalne skupnosti,« so zapisali.

Izziv za delo naprej

»Vsako priznanje je trenutek, ko se zamisliš in pogledaš vase. Vidiš, ali bi lahko naredil še kaj več ali ne, predvsem pa je spodbuda in izziv, da boš v prihodnje delal dobro in še naprej z vsem žarom, vso energijo, voljo in željo opravljal poslanstvo, ki si si ga naložil na pleča pred desetletji,« je podelitev priznanja sprejel dr. Poles.

Ob pogovoru za naš časopis v zvezi s priznanjem je komentiral tudi delovanje strokovnih zdravniških združenj in aktualno dogajanje v zdravstvu. Kot je dejal, bi razmere v javnem zdravstvu morali v prvi vrsti reševati strokovno.

Pojasnil je tudi svoj sedanji status: 40 odstotkov je namreč upokojenec in 60 odstotkov še vedno v delovnem razmerju v Bolnišnici Topolšica. »Moja plača je 17 evrov na uro, od česar plačam dohodnino. Zdravniki, ki bodo delali v ambulantah za neopredeljene, pa bodo prejeli 80 evrov neto na uro brez plačila dohodnine. Pogrešam, da bi Zdravniška zbornica odločno rekla, da se tega na moremo iti in to sporočila ministrstvu za zdravju – pa je tiho,« je kritičen.

Kdo bi torej moral udariti po mizi? »Zdravniška zbornica in morda tudi Združenje zdravstvenih zavodov bi morala poudariti, da ta igra ni poštena. Zdravniki, ki bodo delali v ambulantah za neopredeljene, bi morali imeti plačane nadure, kar pa seveda ni 80 evrov.«

Celoten plačni sistem na vseh področjih se je zrušil, meni dr. Poles. Problem so, kar zdaj vemo že vsi, zdravniki dvoživke, boji pa se, kakšen plaz bodo sprožile še zahteve po dvigu plač sodnikov, vzgojiteljev, gasilcev in še drugih. »Morala je na psu in mnogi zdravniki so na Hipokrata pozabili. Zase lahko rečem, da je zame pacient človek, ki mu moram pomagati, svetovati, ga zdraviti in ne odirati,« je povedal dr. Janez Poles, ki ima kot pacient Janez Poles tudi sam grenko izkušnjo delovanja zdravstvenega sistema v primeru zdravljenja kile in infarkta.