Vzorčno mesto: svet čarovnije in tehnologij

Velenje – V teh dneh bo Vzorčno mesto praznovalo četrto leto delovanja in v vseh letih ga je obiskalo več kot 30 tisoč obiskovalcev. Lani je bil zaradi epidemije in neizvajanja dejavnosti s strani šol obisk manjši, vseeno pa so privabili več kot 60 oddelkov in 1.500 obiskovalcev na postavitev Sam svoj mojster in k izvedbi projekta Poklici prihodnosti, ki so ga skupaj z društvom NOVUS izvajali s slovenskimi osnovnimi šolami. Projekt, v katerem so učenci preko virtualne resničnosti spoznavali deficitarne poklice, bo kmalu zaključen in takoj bodo začeli z izgradnjo nove postavitve, ki bo učence iz celotne Slovenije popeljala v svet čarovnije in tehnologije.

Vzorčno mesto pa ima tudi svojo sobo pobega. Njihova prioriteta je izdelovati nove metode izobraževanja in postavitve, ki jih kljub zdravstvenim razmeram lahko izvajajo, čeprav pod omejenimi pogoji. Vzorčno mesto je promocija znanosti, znanja in razumevanja na osnovi učnega načrta, sodobnih tehnologij, mednarodnega sodelovanja, medkulturnega dialoga, medpredmetnega povezovanja, ki učinkovito posega v segmente kulture, umetnosti, razvoja raziskovalnih vrednot, sodobnih tehnologij, počitniške dejavnosti, gospodarstva ter inovativnega in socialnega podjetništva.

Vzorčno mesto v Velenju je promocija znanosti, znanja in razumevanja na osnovi učnega načrta, sodobnih tehnologij, mednarodnega sodelovanja, medkulturnega dialoga, medpredmetnega povezovanja, ki učinkovito posega v segmente kulture, umetnosti, razvoja raziskovalnih vrednot, sodobnih tehnologij, počitniške dejavnosti, gospodarstva ter inovativnega in socialnega podjetništva. Imajo tudi svojo avtorsko sobo pobega (Escape Room), imenovano Mali rumeni vagon (Little yellow wagon), ki je namenjena obiskovalcem od 12. leta dalje v skupinah od 4 do 6 oseb. Izkušnja je izjemno atraktivna, netipične uganke si sledijo zaporedno, zato je pobeg primeren tudi za začetnike. Soba pobega je namenjena tudi podjetjem in drugim kolektivom, ki se želijo preizkusiti pri skupinskem reševanju problemov pod pritiskom časa.

Vzorčno mesto čaka letos še en pomemben izziv – državno prvenstvo v robotiki, ki bo 3. junija v Velenju. Za dodatno vzpodbudo velenjskih šol so v okviru tekmovanja pripravili EDUCUPROBOTICS tekmovanje, kjer je sodelovalo 12 evropskih držav. Izdelujejo pa tudi vsebine in načrtujejo pripravo projekta za izgradnjo prve pametne učilnice na podeželju, ki ga je ministrstvo izbralo kot primer dobre prakse.