Vsakdo lahko pomaga in reši marsikatero življenje

Mesec prve pomoči obeležujemo vsako drugo soboto v septembru. Letos poteka pod sloganom Vseživljenjsko učenje prve pomoči in traja od svetovnega dneva prve pomoči 10. septembra do svetovnega dneva oživljanja 16. oktobra. V tem času bo potekalo kar nekaj aktivnosti na to temo tudi v lokalnem območnem združenju Rdečega križa Slovenije. Simona Videmšek, predavateljica prve pomoči za voznike motornih vozil pri RKS OZ Velenje, pojasni, da je namen poučevanja prve pomoči pridobitev oziroma obnovitev znanja, s katerim rešujemo življenja. »Znanje temeljnih postopkov oživljanja mimoidočih za dva do štirikrat poveča možnost preživetja osebe v primeru zastoja srca. V primeru poškodb ali krvavitev imamo vozniki kot obvezno opremo v vozilih tudi komplet za prvo pomoč, s katerim lahko oskrbimo rane, zlome itd. Ponavadi v primeru hudih krvavitev ni dovolj povojev, zato improviziramo s stvarmi, ki jih imamo okoli sebe. Namesto povojev lahko uporabimo kar oblačila ali kakšen trd predmet, s katerim pritisnemo na rano in zaustavimo krvavitev. Najslabše je, če ne naredimo nič,« pojasni Videmškova.

Rdeči križ Slovenije si želi vsebine prve pomoči vključiti tudi v šolski sistem. Strokovnjaki so dokazali, da se otroci in mladi lahko naučijo izvajati prvo pomoč že v mlajših letih. »Drži. Pohvalno je tudi, da na šolah ob prikazu temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED otroci pokažejo velik interes. Želijo poizkusiti oživljanje na lutki, so radovedni in se zavedajo, da je to zelo pomembno znanje, ki ga potrebujemo vse življenje. Mlade na tečajih učimo, da so se dolžni ustaviti in pomagati vedno, predvsem pa po opravljenem vozniškem izpitu,« doda Videmškova, ki se ji zdi pomembno osvojiti praktično znanje, saj s tem ljudje dobijo občutek, kako ravnati v določenih primerih poškodb ali bolezenskih stanj.

Ob prazniku Mestne četrti Velenje – Levi breg vzhod bodo člani RKS OZ Velenje prikazali, kako postopati v primeru zadušitve otroka s tujkom in kako oživljati odraslega s pomočjo AED (avtomatski zunanji defibrilator). V tem mesecu bodo organizirali tudi obnovitve znanja nudenja prve pomoči, predvsem pa namenili poudarek oživljanju z uporabo AED. Te dejavnosti bodo potekale 3. in 10. oktobra v dopoldanskih urah v prostorih Rdečega križa Velenje na Prešernovi 9b, kamor je vabljen vsak, ki želi obnoviti znanje tako v teoriji kot tudi v praksi.