Vroče je …

Da, res je vroče! Peklensko vroče, bolj vroče kot je normalno … A vse tarnanje okoli tega je še bolj nenormalno. Predvsem pa je dejstvo, da tarnajo najbolj tisti, ki imajo za to najmanj razlogov, ki delajo v klimatiziranih prostorih in ki imajo tudi možnost, da si delo tako organizirajo, da vročini niso preveč izpostavljeni.

Na drugi strani pa so tisti, ki so vsega hudega navajeni bolj potrpežljivi. To velja za mnoge fizične delavce, še posebej gradbene (pa razne vzdrževalce …), ki nam tudi v teh pasjih dneh polagajo asfalt in to tudi takrat, ko je sonce najbolj visoko na nebu. O kakšni senci, v katero bi se zatekli, ni niti govora. Zamud jim (potem, ko ne bo več tako vroče) nikakor ne bi odpustili! Pa z njimi sočustvujemo, ne se hecat, kvečjemu so deležni kakšne pikre, ker nam delajo prometne zastoje. Še sreča, da ne slišijo tisto, kar vse »izustijo« nejevoljni vozniki, ki so prepričani, da bi lahko delo opravili pač takrat, ko oni ne bodo vozili po tej cesti. Enako velja za številne druge gradbene delavce. Roki so danes tako kratki, letna sezona pa na višku, tako da najpogosteje običajni osemurni delovnik pač ne more biti dovolj. Mnogi so soncu izpostavljeni tudi po dvanajst ur. Da ob tem zdravniki govorijo in pišejo, kako je nevarno biti na soncu, o ozonski luknji, o zaščitnih kremah (ki si jih takšni delavci niti ne morejo privoščiti) niti ne govorimo.

Tu so kmetje, ki so od nekdaj vajeni zgodaj vstajati in čim več postoriti v ranih urah, a vročini nikakor ne morejo ubežati. Enako velja za številne delavce, ki skrbijo za red v mestu. Si predstavljate, kaj bi rekli, če nam recimo v teh vročih dneh ne bi odpeljali smeti, ali pa, če bi nam pred hišami začeli ropotati sredi noči … Pa tudi natakarji, ki morajo v svojem delovnem času neštetokrat zapustiti klimatizirane prostore lokalov in postreči na vrtu in so s tem izpostavljeni nenadnim temperaturnim spremembam. Še veliko jih je, ki v teh dneh zares trpijo. Si predstavljate delo v proizvodnji, po možnosti ob peči, kjer delovnega mesta ne morejo kar tako zapustiti in še in še bi lahko naštevali!

Kot kaže, bo še malo vroče, prevroče, potem pa naj bi vročina vendarle malce popustila. In morda bo vsem nam, ki trpimo po pisarnah le malo lažje, če bomo ob svojih tegobah z vročino pomislili na tiste, ki sem jih naštela in še na mnoge druge, ki so vremenskim pogojem resnično močno izpostavljeni. Pa ne le vročini, tudi mrazu in dežju!

Mira Zakošek