Veliki kmečki spektakel znanja in spretnosti

V soboto je v večnamenski dvorani v Vinski Gori potekal izbor mlade kmetice in gospodarja leta 2015. Že štirinajstič zapored je izbor pripravila Časopisno-založniška družba Kmečki glas, v Velenju pa je letos izbor potekal zato, ker je lani naziv mlade kmetice leta osvojila Darja Miklavžina iz Društva podeželskih žena Šaleške doline.

Letos se je za naziv mlada kmetica in mladi gospodar leta potegovalo enajst kandidatk in šest kandidatov. Med njimi so bili trije zakonski pari. Tudi Šaleško dolino sta zastopala zakonca, Peter in Laura Apat iz Gaberk. V soboto dopoldne jih je v Vili Bianca sprejel velenjski župan Bojan Kontič, ki jim je po ogledu filma o Velenju občino predstavil še s svojimi besedami. Gostje so si bili edini, da je Velenje »pravi raj«. Organizatorji pa so bili veseli, ker se je velenjska občina aktivno vključila v pripravo dogodka, tekmovalcem pa so pripravili tudi ogled mesta.
V času, ko je še nosila naziv »mlada kmetica leta«, je tekmovalce pozdravila tudi Darja Miklavžina. Nikoli ji ni bilo žal, da se je odzvala vabilu na tekmovanje. Z nazivom so se ji odprla številna vrata, tudi MO Velenje ji je na tržnici dodelila stojnico na elitni lokaciji, njene slaščice strežejo na protokolarnih dogodkih. Naziv ji bo ostal za vedno, še naprej pa bo predana mama treh otrok, aktivna tudi v Društvu podeželskih žena Šaleške doline. »Lani sem garala jaz, letos pa moje kolegice,« je poudarila, saj so za pogostitev tokrat poskrbele prav one. Veliko pa so pomagale tudi pri organizaciji tekmovanja.

V prenapolnjeni dvorani v Vinski Gori so se na prireditvi, ki je trajala do poznega večera, tekmovalke in tekmovalci pomerili v znanju in spretnostih s področja dela na kmetiji in življenja v naravi. Po zares napornem in spretnostnem finalu, ko ni manjkalo smeha, razočaranj in zadovoljstva, je dvorana do konca »znorela« v navalu spodbujanja. Za las do prvega mesta je zdrsnilo domačemu favoritu Petru Apatu, ki je moral priznati premoč zmagovalcu Andreju Goležu iz Rakovca pri Grobelnem. Mlada kmetica leta 2015 je postala Petra Dular iz Vavte vasi pri Novem mestu. Tako organizatorji kot tekmovalci, so od glavnega prireditelja prejeli priznanja, domači ansambel Vikend pa je za vikend pripravil še pravi zaključni šov program.