Varna vožnja tudi med prazniki

Da prazničnih dni ne bi zaznamovali neljubi ali tragični dogodki na cestah, Agencija za varnost prometa spodbuja k pozornosti do pešcev in kolesarjev, prilagoditvi hitrosti razmeram, spoštovanju varnostne razdalje, uporabi varnostnega pasu ter opozarja na visoka tveganja, ki jih v promet prinašajo alkohol, droge in uporaba mobilnega telefona.

Pred odhodom na pot spremljajte razmere na cestah, vozilo pred potjo dobro pripravite, očistite stekla in svetlobno opremo. Naj bodo z odgovorno vožnjo prazniki varni za vse. Če ste uživali alkohol, nikar za volan! Varne meje pitja alkohola ni.

Prilagodite hitrost razmeram, še posebej v času slabše vidljivosti. Alkohol in hitrost sta pogosto najbolj usodna kombinacija. Vozite na ustrezni varnostni razdalji, tako bo ustreznejša tudi vaša zavorna pot. Poskrbite za pripenjanje z varnostnim pasom, na vsaki, tudi najkrajši poti in za vse potnike v vozilu. Varujte najbolj izpostavljene v prometu z zmerno in s spoštljivo vožnjo.

Ne uporabljajte mobilnega telefona med udeležbo v prometu. Ob spremljanju družbenih omrežij, branju in pošiljanju SMS-sporočila skozi vetrobransko steklo gledate manj kot 30 % časa.