Varčevalni ukrepi so bili uspešni

Javni zavod Zgornjesavinjski zdravstveni dom Nazarje je lansko poslovno leto končal z 10 tisoč evri izgube. »Nisem še povsem zadovoljna, a glede na to, da smo izgubo v zadnjih treh letih zmanjšali iz 265 tisoč na omenjeno vsoto, ne smem biti preveč kritična. Sploh ob dejstvu, da za napredovanja zaposlenih lani v jeseni še nismo dobili denarja, da je prišlo do dviga DDV-ja pri zdravilih in še kakšen nerazumen ukrep na področju zdravstva bi lahko omenila,« je povedala direktorica javnega zavoda Darja Es in dodala, da pa jo nekoliko vznemirja kumulativna izguba, ki znaša 23 odstotkov. Malo optimizma pri tem vlivajo, meni, trendi, ki se počasi obračajo navzgor. Ali bodo z nadaljnjimi varčevalnimi ukrepi prišli ob koncu leta na želeno pozitivno ničlo, težko napoveduje, ker bodo prizadevanja v zvezi s tem v največji meri odvisna od financerja dejavnosti – zdravstvene zavarovalnice.

Če so se še pred dvema letoma srečevali s kadrovskimi težavami, je danes glede tega precej bolje. Po zagotovilih Esove imajo zaposlenih toliko družinskih zdravnikov na primarni ravni, kolikor programa jim prizna zdravstvena zavarovalnica. Lani so – na primer – našli rešitev za zaposlitev mladega družinskega zdravnika, ki danes pokriva še potrebe na področju urgentnih stanj. Iščejo le pediatra. Brez tega so ostali lani. Pričakujejo pa spremembe v okviru mreže družinskih zdravnikov. Narekoval naj bi jih dosežen dogovor med sindikatom Fides ter ministrstvom za zdravje. Kaj bo ta prinesel na področju kadrov, pa v tem trenutku še ni znano.

Dolgo so se pogovarjali in dogovarjali z ustanoviteljicami javnega zavoda – sedmimi občinami v Zgornji Savinjski dolini – o nujni izgradnji prizidka k zdravstvenemu domu v Nazarjah in tudi tu prizadevanja niso izostala. Stvari se premikajo in letos naj bi uredili vso potrebno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja, k izvedbi naložbe pa pristopili v letu 2018.