V Muzeju Velenje razstava ob 65-letnici delovanja

V Muzeju Velenje bodo danes ob 65-letnici delovanja muzeja odprli občasno razstavo Lejga, kamerat! Ne v štirc, to naj gre gor, na star grad.

Pregledna razstava v grajski rondeli bo obiskovalce popeljala od začetkov delovanja muzeja kot Muzeja slovenskih premogovnikov preko njegovih ključnih vsebinskih prelomnic vse do predstavitve zanimivih predmetov, ki jih hranijo v muzejskem depoju in do zdaj še niso bili nikoli razstavljeni.

Pod razstavo so se podpisali kustosi Muzeja Velenje: Miran Aplinc, Barbara Drev, Andželina Jukič, Damijan Kljajić, Mateja Medved, Vinko Mihelak, Mateja Murkovič, Špela Regulj in Tanja Verboten. Na odprtju bo nastopil Rudarski oktet Velenje. Razstava bo na ogled do konca poletja leta 2023, v njenem spremljevalnem programu načrtujejo raznolike dogodke tako za otroke kot odrasle.

Pred 65 leti so se v novo nastajajočem mestu Velenje že zavedali pomena ohranjanja kulturne dediščine. “Naša preteklost, kultura, predmeti, zgodbe in spomini so tisti, ki nam lepšajo in izboljšujejo vsakdanjik, a hkrati nam pomagajo na prihodnje rodove prenašati pomembna znanja, vedenja in izkušnje, ki so jih ljudje pogosto pridobili na ne vedno najlažji način,” navajajo v muzeju.

Nov muzej je svoje prostore dobil v najstarejši primerno ohranjeni stavbi v Šaleški dolini, na Velenjskem gradu, ki je bil najprej potreben temeljite prenove. Na ta način so tudi simbolično združili bogato preteklost doline s sodobnostjo, z industrijo, ki je omogočila hiter razvoj prej neposeljenega dela dolinskega dna.V muzeju so od nekdaj dajali velik pomen povezovanju z različnimi strokovnimi ustanovami, podjetji, javnimi zavodi, društvi, posamezniki in tega, da so samo s povezovanjem lahko še boljši, se zavedajo tudi danes.

Muzej Velenje danes s svojimi številnimi enotami, raznovrstnimi zbirkami, ki sodijo na različna strokovna področja in v različna časovna obdobja, ter s strokovno podkovanimi sodelavci, ki v muzeju pogosto uporabljajo tudi svoja znanja z drugih interesnih področij, presega meje muzeja lokalnega pomena. (STA)