V HSE izpostavili pomen vode

Ljubljana – V HSE so ob svetovnem dnevu voda spomnili na pomen, ki ga ima ta dobrina v oskrbi Slovenije z električno energijo. “Voda ni zgolj tista, brez katere ni življenja, ampak je pomembna tudi zato, ker nam pomaga živeti sodobni način življenja,” so izpostavili. V Sloveniji je voda eden najpomembnejših obnovljivih virov energije.

Skupina Holding slovenske elektrarne (HSE) letos praznuje 20 let obstoja. V tem času so njene hidroelektrarne proizvedle skoraj 68 teravatnih ur električne energije, kar zadošča za pokrivanje skoraj šestih letnih potreb oskrbe Slovenije z električno energijo, so navedli v holdingu v sporočilu za javnost.

Hidroelektrarne skupine HSE lahko v celoti oskrbijo vsa slovenska gospodinjstva z električno energijo iz obnovljivega vira. Letna proizvodnja iz teh hidroelektrarn bi zadostovala za pokrivanje porabe energije za dveleten prevoz vseh aktivnih prebivalcev Republike Slovenije (24 milijard kilometrov) z električnimi osebnimi vozili, kar bi predstavljalo prihranek skoraj treh milijonov ton emisij ogljikovega dioksida. Elektrarne skupine HSE v petih mesecih proizvedejo več električne energije kot slovenski del jedrske elektrarne Krško v enem letu, so nanizali nekaj dejstev.