Tudi šolske potrebščine so se podražile

Vsak prvi šolski dan je nov začetek. Ne samo za prvošolce, ki prvič prestopijo prag hrama učenosti, temveč tudi za vse ostale šolarje in dijake ter tiste, ki sooblikujejo dogajanje na šolskih poteh. Prav je, da o tem razmišljamo že nekaj časa pred 1. septembrom. Začetka šole se otroci po navadi veselijo tudi zaradi novih zvezkov, knjig, šolske torbe, nalivnika, barvic in novih flomastrov. Še posebej so prijetno vznemirjeni prvošolčki. Kaj pa njihovi starši? Preverili smo, koliko v povprečju stanejo šolske potrebščine za prvošolca v letošnjem letu in kakšen finančni zalogaj predstavljajo potrebščine, delovni zvezki in učbeniki.

Vsaka šola pred začetkom šolskega leta objavi sezname učbenikov, delovnih zvezkov in ostalih šolskih potrebščin za prihajajoče šolsko leto. Pri teh seznamih so določena odstopanja od šole do šole, pravijo v Mladinski knjigi, kjer smo preverili cene potrebščin, ki so se tako kot ostale življenjske potrebščine podražile, tudi zaradi povišanja cen papirja in transportnih stroškov. Na podlagi izkušenj je povprečni strošek več kot 100 evrov, največjega predstavlja nakup šolske torbe. Za vzorčni primer smo dodali še seznam konkretnih stroškov in račun za prvošolko.

Mama bodoče prvošolke Ule je povedala, da je za osnovne potrebščine (vse je kupila v Mladinski knjigi) odštela 63 evrov, torba je stala 80 evrov, copati 22, kar skupaj nanese 165 evrov. »V nakup šolskih potrebščin sem se odpravila skupaj s hčerko, ki gre v prvi razred, in vsekakor je bila to nova dogodivščina … Tako zame kot zanjo. Sama sem bila presenečena tako nad cenovnimi razponi izdelkov kot tudi nad ogromno izbiro. Večino potrebščin, navedenih na seznamu, sva kupili na enem mestu in zanje odšteli nekaj več kot 60 evrov (seveda brez copat in šolske torbe). Nakup prve šolske torbe pa je bil svojevrsten podvig, upoštevajoč hčerkino željo, ceno in kvaliteto.«