Ta veseli dan kulture tudi v Velenju

Jutri, 3. decembra, bodo številne slovenske kulturne ustanove, zavodi, društva in kulturni ustvarjalci obiskovalcem ponudili raznovrstne možnosti za kulturno popestritev dneva. Množičnemu kulturnemu dogodku in vseslovenskemu veselemu praznovanju ob Prešernovem rojstnem dnevu se med drugimi pridružujeta tudi Festival Velenje in Muzej Velenje.
Velenjski muzealci bodo na praznični dan odprli vrata za brezplačen ogled razstav. Od 10. do 17.  ure so obiskovalci vabljeni na brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav na Velenjskem gradu in v Hiši mineralov v Starem Velenju, od 9. do 17. ure pa v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju. Na Velenjskem gradu bo med 10. in 17. uri potekal tudi praznični sejem, na katerem se bodo predstavili lokalni ustvarjalci in rokodelci. Praznični dan bodo zaključili ob 16.30 z odprtjem gostujoče razstave Jaslice na Velenjskem gradu. Letošnja razstava Jaslice bo na Velenjski grad prispela iz Češke, saj jo je pripravil češki muzej Muzeum Vysočiny Jihlava. Na odprtju razstave bo nastopil Otroški pevski zbor Župnije bl. A. M. Slomška pod vodstvom Neve Berke.
V Galeriji Velenje dopoldne ob 11. uri vabijo na brezplačno javno vodstvo z naslovom Javni spomeniki v Velenju. V ogled so vključili osem javnih spomenikov v središču Velenja, ob tem pa bodo obiskovalcem približali definicijo javnega spomenika in obrazložili njegov pomen, jih seznanili z avtorji in upodobljenci, spregovorili o vlogi tovrstne umetnosti v javnem prostoru in se dotaknili tudi prepoznavanja in vrednotenja kulturne dediščine.
V veliki dvorani Doma kulture Velenje bo ob 18. uri koncert Mešanega pevskega zbora Gorenje z naslovom Samo en cvet. V decembru mineva 100 let od rojstva pesnika, prevajalca, dramatika, kulturnika in domoljuba Karla Destovnika – Kajuha, zato bo zbor pod vodstvom zborovodkinje Katje Gruber koncert posvetil njegovemu delu v recitacijah in uglasbenih pesmih, kot je Kajuh posvečal kulturne dogodke svojemu vzorniku Cankarju ob 20-letnici smrti. V rosnih 21 letih življenja, končanega v vojni, je Kajuh s svojim delom povzdignil kulturo in narodno zavest tako v rodnem Šoštanju kot v celotni Sloveniji, njegove misli in sporočila pa so aktualni še danes. Odlikujejo jih močna volja, vera v boljši in pravičnejših svet ter ljubezen do domovine, matere in ženske. Ljubezenska tematika, značilna tudi za mnoge ljudske pesmi, bo zaznamovala drugi del koncerta. Večer bo popestril ženski komorni zbor Anamanka iz Ribnice na Dolenjskem. Koncert je brezplačen, obvezen je dvig vstopnic na blagajni Festivala Velenje oziroma pri MePZ Gorenje.