Svetovni dan revmatskih bolezni v Sloveniji

12. oktober, svetovni dan revmatskih bolezni, je bil letos v Sloveniji zaznamovan z izjemno slovesnostjo, saj Društvo revmatikov Slovenije obeležuje štiri desetletja nenehne podpore osebam, ki živijo z diagnozo vnetne revmatične bolezni.
Pod vodstvom predsednika slovenskega društva Franca Špegla je društvo osvetlilo problematiko vnetnih revmatičnih bolezni, se osredotočilo na pomen zgodnjega diagnosticiranja in zdravljenja, opolnomočenje bolnikov ter promocijo zdravega načina življenja, zlasti redne telesne vadbe. O sodobni obravnavi revmatikov v Sloveniji so spregovorili doc. dr. Žiga Rotar, predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana, dr. Aleš Ambrožič, dr. Nataša Gašperšič, Naja Rebec, mag. kineziologije, dipl. fizioterapevtka, in Petra Zajc, strokovna sodelavka Društva revmatikov Slovenije.

Opolnomočenje bolnikov je ključnega pomena

Proslavo v Termah Čatež je podprla tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. Dogodek je bil priložnost za ozaveščanje o tem, kako se je zdravljenje revmatičnih bolezni skozi leta spremenilo, s posebnim poudarkom na sodobnih pristopih, kot je uporaba bioloških zdravil. Srečanja se je udeležilo približno 500 članov iz 14 podružnic, ki delujejo po vsej Sloveniji, vključno z aktivno skupino iz Velenja.

Franc Špegel poudari, da društvo ne ponuja le podpore, ampak tudi izobraževalne programe, ki bolnikom pomagajo vzdrževati svoje zdravje. »Redna telovadba, seminarji in izobraževanja so ključni za to, da bolezen ne napreduje prehitro. Kljub povečanju števila članov, zlasti na lokalni ravni v mestih, kot je Velenje, se bolniki spopadajo s številnimi izzivi – od bolečin in vnetij do potrebe po prilagoditvi življenjskega sloga. Zato je opolnomočenje bolnikov ključnega pomena. Redni obiski pri revmatologu, poznavanje lastnega stanja, skrbno jemanje predpisanih zdravil in razumevanje morebitnih stranskih učinkov so vitalni deli tega procesa. Prav tako je pomembna vsakodnevna telesna aktivnost in prilagoditev življenjskega sloga. Čedalje večji poudarek je na zdravem načinu življenja in uravnoteženi prehrani, kar podkrepijo tudi prehranski strokovnjaki na številnih seminarjih, ki jih organiziramo,« doda Špegel.