SŠGZ z inovacijami obeležila svoj jubilej

Velenje – Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica (SŠGZ) je na priložnostni slovesnosti, s katero je obeležila 40 let delovanja regionalne gospodarske zbornice s sedežem v Velenju, podelila priznanja za najboljše inovacije v SAŠA regiji za leto 2019. Na letošnji razpis, ki je bil že dvajseti po vrsti, je prispelo 20 prijav, z zlatim priznanjem pa so bili nagrajeni 3 inovacijski projekti.

Zlata priznanja za najboljše inovacije sta podelila minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup.

Od 20 prijavljenih inovacij letos štiri sodijo v kategorijo brez profesionalne podpore, ostalih 16 pa je imelo profesionalno podporo v podjetjih. Komisija za ocenjevanje inovacij pri SŠGZ je trem prijavljenim projektom dodelila zlato priznanje, osem jih je prejelo srebrno, pet bronasto priznanje, dva sta prejela priznanje za prispevek na področju inovativnosti, dva pa zahvalo za prispevek na področju inovativnosti.

Minister Počivalšek je ob tej priložnosti poudaril pomen inovacij za mednarodno konkurenčnost slovenskih podjetij, predsednik GZS Boštjan Gorjup pa je opozoril na ključno vlogo regionalnih gospodarskih zbornic pri spodbujanju inovativnosti in oblikovanju konkurenčnega poslovnega okolja na lokalni ravni.

Na nacionalno raven so se uvrstili štirje najbolje ocenjeni projekti, in sicer ročni mešalnik z lučko podjetja BSH Hišni aparati, 100 % biorazgradljiv cvetlični lonček, izdelan iz odpadnih žitaric, samostojne podjetnice Eve Štraser, nova generacija pralnih in sušilnih strojev WaveActive Gorenje in električni izvenkrmni motor za plovila – EIM podjetja Podkrižnik.

V minulih 19 letih je komisija za inovacije pri SŠGZ ocenila skupno 356 inovacijskih projektov, pri katerih je sodelovalo skupno 2.018 inovatorjev. Na letošnji 20. razpis SŠGZ je prispelo 20 prijav 15 prijaviteljev, pri katerih je sodelovalo 180 inovatorjev. Skupno število v dveh desetletjih je tako 376 inovacij in 2.198 inovatorjev.