Spoznavajo čaroben svet lepopisja

V prostorih Hiše mladih v Šmartnem ob Paki se družijo in ustvarjajo mladi po letih in tudi po srcu. Slednje velja za udeleženke tečaja kaligrafije, ki poteka že od prejšnjega meseca v organizaciji šmarškega turističnega društva.

Boža Polak, predsednica društva, je povedala, da se je ideja zanj porodila pri pripravi letošnjega delovnega programa društva. Da je želja po njem tlela tudi pri drugih v tamkajšnjem okolju, je pokazalo število prijav. »Po pogovoru z izvajalko tečaja Andrejo Širnik, sicer tudi članico društva, smo se dogovorili za 10 mest in vsa so bila takoj zapolnjena.«

Udeleženke se na tečaju učijo kaligrafske pisave Gotica Fraktura in Unciala. Nekatere so pred leti že obiskovale začetni tečaj in zdaj obnavljajo znanje, nekaj pa je začetnic. Vsem pa je skupna želja po spoznavanju tega čarobnega sveta lepopisja.

»Kaligrafija je umetnost lepega pisanja, kjer gre za posnemanje starih pisav. Vsaka črka zase je umetnost in črke zložene skupaj v lepo misel ali željo so še kako lepo voščilo, ki tistemu, ki mu je namenjeno, lahko polepša dan. Pisanje s kaligrafskim peresom je nekaj v čemer pisar uživa, je sproščen, kot da je v nekem drugem, čarobnem svetu, v katerem izgubi občutek za čas. Radi se pošalimo, da papir prenese vse. Pri kaligrafiji ta rek ne velja. Če se zmotiš, je izdelek neuporaben in vse je potrebno začeti znova,« pojasnjuje Polakova in dodaja, da pisanje zahteva veliko vaje, potrpljenja in časa.

V času informacijske tehnologije lepo  pisanje – po njenem mnenju – pridobiva na pomenu in če pišeš še na poseben način (kar bi lahko rekli za kaligrafijo), je to še posebej veliko vredno. »Nenazadnje napisati nekomu lepo misel z lepo pisavo da vedeti, da smo se zanj še posebej potrudili,« meni Boža Polak.