Sodeluj pri novi ureditvi Rudarske ceste

Od srede na Rudarski cesti poteka 14-dnevno obdobje začasne prometne ureditve, ko preizkušamo, kako deluje pešcem in kolesarjem, stanovalcem in obiskovalcem prijaznejša Rudarska cesta. Na njej bodo prihodnji teden omejili tranzitni promet. Brezplačno parkiranje omogočajo v garažni hiši Mercator centra. Prvič v Velenju je uveden skupni prometni prostor, točka ‘Poljubi in odpelji’ za odlaganje šolarjev in začasna postaja avtobusa Lokalc.

Vse uporabnike pozivajo, da podajo predloge za načrtovanje Rudarske ceste na stojnici na Rudarski cesti vsak dan med tednom od 10. do 12. ure in od 16. do 18. ure, v soboto od 10. do 12. ure in v nedeljo od 15. do 17. ure. Pobude sprejemajo tudi na e-naslovu rudarska@velenje.si, prihodnji teden bodo objavili spletno anketo na povezavi www.bit.ly/rudarskacesta.

Prvih nekaj dni začasnega preizkusa so odzivi na ulici različni. Zbrali so veliko predlogov in mnenj za nadaljnje urejanje Rudarske ceste. Klopi v družbi začasnih drevesnic, grmovnic in cvetlic so ljudje zasedli, otroci so nov prostor izkoristili za igro. Največ predlogov za Rudarsko cesto v prihodnosti se tiče zelenih površin in novih dreves ter druge urbane opreme, kot so klopi in pitniki.

Na cestišču si ljudje želijo nižje hitrosti in manj avtomobilov.
Na drugi strani izražajo prebivalci predvsem na družbenih omrežjih skrb nad pretočnostjo prometa in gnečo na drugih križiščih v bližini Rudarske ceste. Zmanjšana prometna pretočnost je tudi posledica dejstva, da veliko prebivalcev Velenja uporablja avtomobil tudi na zelo kratke razdalje do 2 km, ki bi jih lahko enostavno opravili aktivno – peš, s kolesom, skirojem … Zato spodbujamo vse, da na teh razdaljah izberejo hojo ali kolo in tako bo za tiste, ki potujejo dlje in morajo uporabiti avtomobil, prostora več in posledično bo tudi pretočnost boljša.

Da bi se več ljudi odločilo potovati na krajše razdalje drugače, pa moramo narediti mesto za hojo in kolesarjenje bolj varno in prijetno za vse uporabnike – mlajše, starejše, mlade, družine … V času začasne prometne ureditve na Rudarski cesti bomo s števci merili promet na vseh križiščih in temu primerno tudi načrtovali Rudarsko cesto v prihodnosti, tudi promet v vseh ostalih križiščih.