Slovenci v boj za prvo zmago na domačem svetovnem prvenstvu

Foto: Odbojkarska zveza Slovenije

V Sloveniji in na Poljskem se danes začenja 20. svetovno prvenstvo v odbojki. Katovice, Gliwice in Ljubljana bodo prizorišča bojev 24 najboljših reprezentanc, med katerimi je tudi dvakratni evropski podprvak, Slovenija.

Svetovno prvenstvo Slovenija in Poljska organizirata po odvzemu prvenstva Rusiji. Velik del obračunov, 30 od 52, bo v Ljubljani. V Sloveniji bodo nastopale reprezentance iz štirih skupin, na Poljskem pa iz dveh.

Na prvenstvu nastopa 24 reprezentanc, od tega deset iz Evrope (Poljska, Slovenija, Italija, Francija, Srbija, Nizozemska, Nemčija, Turčija Bolgarija in Ukrajina), pet iz Severne Amerike (ZDA, Kanada, Mehika, Portoriko in Kuba), dve iz Južne Amerike (Brazilija in Argentina), tri iz Afrike (Kamerun, Tunizija in Egipt) in štiri iz Azije (Japonska, Kitajska, Katar in Iran). Naziv najboljšega branijo gostitelji Poljaki, ki so pred štirimi leti v Italiji in Bolgariji osvojili svoj tretji naslov.

V osmino finala bodo iz šestih skupin napredovale vse prvouvrščene in drugouvrščene ter štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance. Poseben položaj bosta v primeru napredovanja imeli obe gostiteljici Slovenija in Poljska, saj bosta ne glede na razplet v skupini (prvo, drugo ali tretje mesto) v vlogi nosilk.

Kakšne so skupine?

Skupina A (Katovice): Portoriko, Srbija, Tunizija, Ukrajina.
Skupina B (Ljubljana): Brazilija, Kuba, Japonska, Katar.
Skupina C (Katovice): Bolgarija, Mehika, Poljska, ZDA.
Skupina D (Ljubljana): Kamerun, Francija, Nemčija, Slovenija.
Skupina E (Ljubljana): Kanada, Kitajska, Italija, Turčija.
Skupina F (Ljubljana): Argentina, Egipt, Iran, Nizozemska.

Boj za prvo zmago

Slovenski odbojkarji se bodo za prvo zmago pomerili že danes, 26. 8., ob 20.30. Na domačih tleh jih čaka reprezentanca Kameruna. Vloga favorita je na strani Slovencev, ki jim stavnice sicer pripisujejo skupno 7. mesto. Slovenija, ki nastopa v skupini D, se bo v skupinskem delu pomerila še s Francijo in Nemčijo. Derbi s Francijo bo na sporedu v nedeljo, 28. avgusta, ob 20.30. V torek, 30. avgusta, ob 20.30 pa se bodo Slovenci pomerili še z Nemčijo.

Osmine finala so sicer na sporedu med 3. in 6. septembrom, četrtfinale 7. in 8. septembra, polfinale 10. septembra, finale in tekma za tretje mesto pa 11. septembra.

Kdo so slovenski reprezentanti?

Sprejemalci: Tine Urnaut (kapetan), Klemen Čebulj, Rok Možič, Žiga Štern, srednji blokerji: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar, Danijel Koncilja, korektorja: Tonček Štern, Mitja Gasparini, podajalca: Dejan Vinčić, Gregor Ropret, prosta igralca: Jani Kovačič, Jan Klobučar.

Strokovni štab, Selektor: Gheorghe Cretu, pomočnika selektorja: Zoran Kedačič, Matteo De Cecco, statistik: Bogdan Szczebak, zdravnik: Mile Majstorović, trener za telesno pripravo: Gioele Rosellini, fizioterapevt: Pietro Bavutti, član štaba: Žiga Planinc.

Stavnice sicer največ možnosti za naslov pripisujejo aktualnim prvakom Poljakom. Sledijo jim Francozi in Brazilci, visoko pa kotirajo tudi Američani in Italijani. Brez možnosti niso niti Slovenci, ki bodo kot lahko računali na močno podporo domače publike.