Skupaj za malega Urbana: Sodelujte v dobrodelni dražbi

Danes se je na Aktualu začela dobrodelna dražba, njen izkupiček pa bo namenjen malemu Urbanu.

Našo pomoč potrebuje 4-letni Urban, ki so mu diagnosticirali sindrom CTNNB1. Gre za hudo nevrorazvojno motnjo, za katero so značilne motnje v duševnem razvoju, motorična zakasnitev, huda govorna okvara, motnje vida in vedenjske težave. Urbanova mama Špela se je po diagnozi odločila, da bo stopila v akcijo in našla terapijo za svojega sina.
Gre za terapijo nadomestnega gena, enako kot je bila pri dečku Krisu. V Avstraliji bodo namreč izdelali gen, ki ga bodo nato dali v Urbanovo telo, ta dodatni gen pa bo proizvajal protein, ki Urbanu manjka. Omenjena mutacija sicer nastane naključno, še preden nastane plod. Zgodi se namreč pri prepisu iz maminega in očetovega gena, in ni povezana s cepljenji oziroma raznimi vplivi iz okolja.

Dobrodelna dražba
Slavko Vinčić, legendarni slovenski nogometni sodnik, in njegova dva pomočnika, Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, so podarili 3 različne drese iz tekem, v katerih so sodili na svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju 2022, in da bo mera polna, so dodali še nogometno žogo z njihovimi podpisi (https://radioaktual.si/skupaj-za-urbana). 

Ob tem boste lahko sodelovali tudi na dražbi za drese zvezdnikov slovenske lige. Tej izjemni akciji so se pridružili tudi klubi in nogometaši klubov iz slovenske lige, med drugim pa boste lahko licitirali za nogometni dres Josipa Iličića, Svita Sešlarja, Charlesa Ikwuemesija, Franka Kovačevića, Mirlinda Dakuja, Uroša Koruna, Jana Koprivca in Andreja Kotnika (Več informacij sledi).