Skupaj za cvetoče Velenje

Ljudje se v ozelenjenem okolju dobro počutimo. V mestih je še toliko bolj pomembno, da z zelenjem mehčamo stroge linije stavb, za prebivalce mesta pa je to eden redkih dejanskih stikov z naravo. Glede na to, da Velenje velja za mesto v parku, je cvetličenje in negovanje zelenih površin pomembno.

Če imajo prebivalci zelenjavni vrt ali zasajen balkon, so vsak dan v stiku z naravo, spremljajo rast rastlin, pridelki jim polnijo krožnike z zdravo domačo hrano, cvetje pa jih osrečuje. Na okenskih policah in ograjah so običajno cvetoče lončnice, vedno več pa je tudi urbanih vrtičkov.

Akcija Velenje, mesto cvetja, se je zaradi epidemije začela šele junija. V tradicionalnem tekmovanju v urejenosti zunanjega bivalnega okolja lahko s svojimi predlogi sodelujejo občani MOV in lastniki objektov v MOV. Komisija bo predloge sprejemala do 31. avgusta, lokacije pa si bo ogledala prvi teden septembra. Svoje lokacije ali lokacije, ki so vam všeč, lahko prijavite na spletni strani cvetje-velenje.si, kamor lahko objavite tudi fotografije in začnete zbirati všečke, ali z dopisnico, ki jo najdete v Knjižnici Velenje, turistično informacijskem centru v vili Bianci, PUP cvetličarnah in vrtnem centru Kalia. Opozorite na lepo urejeno okolico individualne hiše, kmetije, balkona ali terase in ostalih objektov, kot so stanovanjski bloki, gostinski lokali, gospodarski ali razni javni objekti. Kategorijo cvetje v čevljih, pri kateri komisija ocenjuje urejenost okolice vrtcev in šol, pa bodo letos z ozirom na razmere, v katerih ni bilo mogoče negovanje gred in korit, izvedli tako, da bodo izvedli likovni natečaj na temo rože, med katerimi bo komisija izbrala finaliste.

Celoten prispevek na voljo v Našem času, št. 27.